Zupa z grochu łuskanego

Delikatna zupka, tym razem nie jako krem. Jest to lekki rosołek z warzywami z delikatną nutką grochu.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Umycie warzyw.
  2. Doprawienie zupy.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kurczaka (około 1 kg mięsa)
  • 3/4 szklanki grochu łuskanego żółtego (połówki)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (zmiksuj blenderem surowe, słodkie pomidory ok 5 szt).
  • 2 średnie marchewki
  • 6 ziemniaków
  • malutki kawałek selera
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy:
    po około pół łyżeczki:soli, majeranku, czerwonej słodkiej papryki
    4 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Umyj dokładnie kurczaka, odkrój nóżkę, skrzydełko i pierś. Osobiście wyrzucam całą skórę, aby dziewczynki miały lekką zupkę. Wrzuć do garnka, zalej wodą tak, aby kurczak był cały przykryty (około 4 szklanki). Postaw garnek na gazie niech się zagotuje.

Etap 2
Zagotuj w 2 garnku groch według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie ok 30-40 min, aż będzie nawet rozgotowany).

Etap 3
Przygotujcie warzywa. Obierzcie. Wrzuć do gotującej się zupy.

Etap 4
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie (około 15 minut)

Etap 5
Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj około 40 minut na delikatnym ogniu.

Etap 6
Jeżeli macie już gotowy rosół wyjmij mięso oraz warzywa (możecie również odcedzić dając na sito). Dodajcie przecier pomidorowy i zagotujcie.
Do wywaru przetrzyj przez sito groch razem z wodą (można blendować na gładką masę). Dodaj ugotowane ziemniaki (bez wody). Doprawcie do smaku. Warzywa i mięso pokrójcie i dodajcie do zupy. Można posypać zieleniną i dodać śmietanę.

20160426_135549

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *