Coś co zawsze u nas w domu mile widziane BROWNIE 😋😋😋 chwila pracy i taka pychotka.
Przepis na dużą blachę, spokojnie można zrobić w tortownicy z połowy porcji.
Ciasto nadaje się na wynos 🙂 ważne, aby upiec je dzień wcześniej, aby delikatnie stężało, wówczas bardzo dobrze się kroi.
Inspiracja: przepis od Ani Starmach.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie wszystkich składników.
- Połamanie na małe kawałeczki czekolady.
- Rozbicie jajek.
- Wymieszanie jajek z mąką
SKŁADNIKI:
- 4 czekolady gorzkie (ja używam tylko z firmy Wedel)
- 2 kostki masła (400g)
- 2 szklanki cukru (szklanka 300ml)
- 1 szklanka mąki (szklanka 300ml)
- 6 jajek
- 1 szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
W garnku zagrzej wodę, rozpuść w niej cukier, dodaj czekoladę, a na końcu wrzuć drobno pokrojone masło. Jak wszystko ładnie się wymiesza zdejmij garnek z płyty.
Etap 2
W większej misce wymieszaj (najlepiej mikserem) całe jajka i mąkę.
Następnie dodaj bardzo powoli czekoladę (ja wlewam jeszcze ciepłą).
Etap 3
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 4
Pieczemy 25-30 minut, 180 stopni.
Po włożeniu patyczka ciasto ma być wilgotne, ale nie płynne.
Smacznego 🙂