Pierogi ruskie

Od zawsze moje ulubione pierogi 🙂 Teraz przygotowuje danie razem z dziewczynkami. Kształt pierogów jest różny, ale wciąż pozostają pyszne w smaku.
Polecam polać cebulką na maśle lub skwarkami.

Ilość: około 30 sztuk

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Obranie cebuli.
  2. Wymieszanie farszu.
  3. Doprawienie farszu.
  4. Wałkowanie ciasta.
  5. Lepienie pierogów.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 200 ml (1 szklanka) dobrze ciepłej wody,
  • 2,5 szklanki mąki plus do podsypania,
  • sól.

Farsz:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • kostka białego sera (około 250g),
  • 2-3 większe cebule,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • ewentualnie skwarki do polania pierogów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.

Etap 2
Obierzcie cebulę i drobno pokrój w kostkę. Duś na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Możesz dodać odrobinę cukru.

Etap 3
Przygotuj sobie ciasto według przepisu kliknij tutaj.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i daj mu odpocząć.

Etap 4
Gotowe ziemniaki, najlepiej jeszcze ciepłe obierz ze skóry, dodaj ser, cebulę (około 2 łyżek, reszta do polania pierogów), przyprawy i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę.

20160819_152626

Etap 5
Gotowe ciasto na pierogi wyróbcie raz jeszcze, podsypcie dobrze mąką i cieniutko rozwałkujcie. Osobiście kroję ciasto na kwadraty, aby nie zostawały skrawki. Idzie to szybciej 🙂
Nakładajcie farsz, im więcej tym lepiej 🙂

Gotuj w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 7 minut.

20160819_161511      20160819_161528      20160819_162100     20160819_164336_Richtone(HDR)

Etap 6
Gotowe pierogi polejcie masełkiem lub skwarkami.

20160819_164152

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *