Ulubione pierogi moich dziewczynek. Podajemy z masłem i cukrem, dziewczynki lubią polać śmietaną lub jogurtem greckim.
Ilość: około 20 pierogów.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pomoc w przygotowaniu ciasta, wsypanie mąki do robota kuchennego i wody.
- Utarcie żółtka z miodem.
- Pomoc w ubiciu piany.
- Wymieszanie masy serowej.
- Wałkowanie ciasta.
- Klejenie pierogów.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 200 ml (1 szklanka) dobrze ciepłej wody,
- 2,5 szklanki mąki plus do podsypania,
- sól.
Farsz:
- kostka białego sera (ok 250g),
- 1 jajko,
- łyżka miodu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj ciasto według przepisu na pierogi kliknij tutaj
Odstaw, niech ciasto sobie odpocznie pod ściereczką.
Etap 2
Przygotujcie sobie farsz.
Rozbijcie jajko i oddzielcie żółtko od białka.
Białko ubijcie na sztywną pianę i odstawcie.
Żółtko utrzyjcie z miodem. Dodajcie ser i miksujcie raz jeszcze. Dodajcie pianę i delikatnie łyżką wymieszajcie.
Etap 3
Rozwałkujcie ciasto cieniutko (mocno podsypcie blat mąką) i pokrójcie na kawałki lub zróbcie kółeczka od szklanki. Dajcie dużo farszu do środka 🙂
Etap 4
Gotujcie pierogi około 7 minut od wypłynięcia.
Smacznego 🙂