Pierogi z białym serem na słodko

Ulubione pierogi moich dziewczynek. Podajemy z masłem i cukrem, dziewczynki lubią polać śmietaną lub jogurtem greckim.

Ilość: około 20 pierogów.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pomoc w przygotowaniu ciasta, wsypanie mąki do robota kuchennego i wody.
  2. Utarcie żółtka z miodem.
  3. Pomoc w ubiciu piany.
  4. Wymieszanie masy serowej.
  5. Wałkowanie ciasta.
  6. Klejenie pierogów.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 200 ml (1 szklanka) dobrze ciepłej wody,
  • 2,5 szklanki mąki plus do podsypania,
  • sól.

Farsz:

  • kostka białego sera (ok 250g),
  • 1 jajko,
  • łyżka miodu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj ciasto według przepisu na pierogi kliknij tutaj
Odstaw, niech ciasto sobie odpocznie pod ściereczką.

Etap 2
Przygotujcie sobie farsz.
Rozbijcie jajko i oddzielcie żółtko od białka.
Białko ubijcie na sztywną pianę i odstawcie.
Żółtko utrzyjcie z miodem. Dodajcie ser i miksujcie raz jeszcze. Dodajcie pianę i delikatnie łyżką wymieszajcie.

  20160811_161959_Richtone(HDR)     20160811_162404_Richtone(HDR)  IMG_20160811_210759

Etap 3
Rozwałkujcie ciasto cieniutko (mocno podsypcie blat mąką) i pokrójcie na kawałki lub zróbcie kółeczka od szklanki. Dajcie dużo farszu do środka 🙂

20160811_163922_Richtone(HDR)

Etap 4
Gotujcie pierogi około 7 minut od wypłynięcia.

IMG_20160811_210428

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *