SERNIK Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Macie ochotę na szybki sernik?
Oto przepis na dziś 🙂
Wykorzystamy ciasto francuskie i kostkę białego sera

SKŁADNIKI: 

  • 250 g białego sera półtłustego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka 
  • 1/4 kostki miękkiego masła 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubijamy w dużej misce na sztywną pianę i odstawiamy.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z masłem i z cukrem. Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy, aż będzie jedwabista masa.
  4. Do miski z białkiem dodajemy masę i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Jeżeli masz za mało ciasta na rogach to rozwałkuj troszkę
  6. Na dół formy dajemy połowę ciasta, robimy dziurki widelcem i wlewamy ser. Na górę dajemy drugi kawałek ciasta i zawijamy boki.
  7. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem albo mlekiem.

Pieczemy, aż ciasto będzie ładnie opalone: 180 stopni, ok 30-40 minut.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *