Nadziewane pomidory

Zamiast przygotować tradycyjną faszerowaną paprykę, dziś wybieramy pomidory. Są delikatniejsze w smaku, a co najważniejsze robią się bardzo szybko 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Wyciąganie miąższu z pomidorów.
  2. Obranie cebuli.
  3. Mieszanie całego farszu.
  4. Pomoc w nakładaniu farszu do pomidorów.

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych, twardych pomidorów,
  • 0,4 kg  mięsa mielonego np. z szynki, łopatki,
  • 100 g  ryżu np.  parboiled
  • 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • 5 plastrów żółtego sera lub 5 małych kulek mozzarelli,
  • przyprawy: sól, mieszanka ziół do indyka, bazylia, oregano, odrobina cukru,
  • tłuszcz do smażenia np. masło klarowane.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Ugotuj ryż, ważne aby był sypki.

Etap 2
Na rozgrzanej patelni przesmaż mięso z mieszanką ziół do indyka.

Etap 3
W większej misce wymieszajcie mięso z ryżem i doprawcie do smaku (można dodać świeżą pietruszkę, koperek).

Etap 4
Przygotujcie sobie pomidory. Odcinamy kapelusik i wyciągamy dokładnie cały miąższ. Ważne, aby pomidor nie popękał.

      

Etap 5
W większym rondlu na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy cały miąższ z pomidorów,koncentrat, przecier, oregano, bazylię, odrobinę cukru. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Gotowy sos zblenduj, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw do smaku.

Etap 6
Do każdego pomidora wkładamy jak najwięcej farszu, a na wierzch kładziemy plasterek sera. Nafaszerowane pomidory wkładamy do rondla z sosem. Dla próby zrobiłam dwie wersję. Pomidory pod przykryciem i bez. Myślę, że lepiej jak są nieprzykryte.

            

Etap 7
Dusimy pomidorki, aż będą lekko miękkie, czas ok 5-10 minut.  Uważajcie, aby się nie rozgotowały.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *