Delikatna zupa krem, którą podajemy z domowymi grzankami na maśle z dodatkiem czosnku lub z dodatkiem groszku ptysiowego. Baza do zupy to delikatny wywar warzywny z dodatkiem mięsa. Tym razem dodajemy nogę z kury, podudzie oraz wątróbkę, można również dodać wołowinę.
Jeżeli nie masz ochoty na mięso nie dodawaj. Zwiększ liczbę warzyw i mocniej dopraw do smaku, a wyjdzie równie dobra 🙂
Ilość: 4 talerze
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Umycie i obranie warzyw
- Odmierzenie odpowiedniej ilości czerwonej soczewicy
- Doprawienie zupy
SKŁADNIKI:
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- Pęczek pietruszki
- 2 liście kapusty
- Por, gałązka zielonej części
- Mięso: 1 noga z kury, 1 podudzie bez kości, jedna duża wątróbka drobiowa
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 łyżki śmietany
- około 2 szklanek wody
- Przyprawy: mała łyżeczka soli, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, odrobina czerwonej ostrej papryki, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie garnek, wlejcie wodę (woda ma przykrywać warzywa i mięso), dodajcie oczyszczone mięso (ja obieram z mięsa nadmiar skóry), obrane warzywa (zielonej pietruszki daj 2-3 gałązki) i doprawcie.
Etap 2
Od zagotowania gotujcie na małym ogniu około 1-1,5h (aż mięso będzie idealnie odchodziło od skóry).
Etap 3
Do wywaru dodaj 1/2 szklanki soczewicy i poczekaj, aż się zagotuje.
Gotuj na małym ogniu około 20 minut.
Etap 4
Kiedy soczewica będzie miękka, wyjmij z zupy liście laurowe, zieloną pietruszkę, zieloną część pora oraz mięso.
Etap 5
Dodaj śmietanę, zblenduj na dokładny krem. Dopraw do smaku.
Posyp pietruszką przed podaniem.
Smacznego 🙂