Zupa jarzynowa z kiełbaską

Fajna zupka z dodatkiem delikatnej kiełbaski,dzięki której zupa zyskuje fajny aromat.

ZADANIE DLA DZIECKA;

  1. Przygotowanie warzyw.
  2. Pomoc w umyciu zieleniny.
  3. Doprawienie zupy.

SKŁADNIKI:

  • 1 porcja rosołowa ( moja jest dosyć mięsna,jak chcecie dodajcie jeszcze np. nóżkę)
  • 2 cienkie kiełbaski (ja użyłam z Sokołowa, mogą być też paróweczki)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 większa marchewka
  • 2 garście białej kapusty
  • ogórek szklarniowy
  • kawałek pora lub cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy do rosołu (naturalnej, bez dodatków lub domowa vegeta).
  • Masło klarowane lub inny tłuszcz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie garnek z wodą i dodajcie do niego oczyszczoną porcję rosołową (ściągam całą skórę).  Zagotuj.

Etap 2
Do gotującego się wywaru dodajcie ziemniaki i marchewkę pokrojone w małe kawałki (oprócz zieleniny i ogórka).

20160518_131422

Doprawcie do smaku. Gotuj ok 45 min.

Etap 3
Pokrój por/cebulę i podduś na maśle klarowanym. Dodaj kiełbaskę i podsmaż. Odstaw.

20160518_130928

Etap 4
Posiekaj zieleninę i pokrój w kostkę ogórka. Jeżeli macie już gotową zupę dodaj ogórka.

20160518_131600

Etap 5
Do gotowej zupy dodaj kiełbasę z cebulką. Zagotuj.

Dodaj zieleninę i dopraw do smaku.

20160518_135041     20160518_135726     20160518_135416

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *