Fajna zupka z dodatkiem delikatnej kiełbaski,dzięki której zupa zyskuje fajny aromat.
ZADANIE DLA DZIECKA;
- Przygotowanie warzyw.
- Pomoc w umyciu zieleniny.
- Doprawienie zupy.
SKŁADNIKI:
- 1 porcja rosołowa ( moja jest dosyć mięsna,jak chcecie dodajcie jeszcze np. nóżkę)
- 2 cienkie kiełbaski (ja użyłam z Sokołowa, mogą być też paróweczki)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 większa marchewka
- 2 garście białej kapusty
- ogórek szklarniowy
- kawałek pora lub cebula
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 łyżeczki przyprawy do rosołu (naturalnej, bez dodatków lub domowa vegeta).
- Masło klarowane lub inny tłuszcz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie garnek z wodą i dodajcie do niego oczyszczoną porcję rosołową (ściągam całą skórę). Zagotuj.
Etap 2
Do gotującego się wywaru dodajcie ziemniaki i marchewkę pokrojone w małe kawałki (oprócz zieleniny i ogórka).
Doprawcie do smaku. Gotuj ok 45 min.
Etap 3
Pokrój por/cebulę i podduś na maśle klarowanym. Dodaj kiełbaskę i podsmaż. Odstaw.
Etap 4
Posiekaj zieleninę i pokrój w kostkę ogórka. Jeżeli macie już gotową zupę dodaj ogórka.
Etap 5
Do gotowej zupy dodaj kiełbasę z cebulką. Zagotuj.
Dodaj zieleninę i dopraw do smaku.
Smacznego:)