Szybkie pierniczki

Nasz pierwszy przepis na pierniczki, szybki i prosty 🙂 ciasteczka pieką się szybko i nie muszą leżakować, aby były mięciutkie 🙂

Ilość:  około 5 blaszek

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Wymieszanie składników suchych.
  2. Rozbicie jajka.
  3. Wyrabianie ciasta.
  4. Wałkowanie.
  5. Wykrawanie ciasteczek

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka masła (można wymieszać z olejem kokosowym, ważne aby roztopionego  tłuszczu była 1 szklanka),
  • 5 łyżek miodu (użyłam wielokwiatowego, scukrzonego),
  • jajko,
  • 1 przyprawa do piernika (40g),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka 300ml), plus do podsypania,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • ewentualnie 1 cukier wanilinowy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj miód i poczekaj, aż się rozpuści.
Odstaw do przestudzenia.

20161216_145114

Etap 2
Wymieszajcie w większej misce wszystkie składniki suche.
Dodajcie jajko i przestudzone masło z miodem. Wymieszajcie łyżką.

20161216_150233     20161129_160601     20161129_160656

Etap 3
Wyróbcie ciasto na blacie, w razie potrzeby podsypcie mąką.
Ciasto ma być delikatne, ostrożnie z mąką.
Gotowe ciasto dajcie do lodówki na około 30 min.

20161129_161055

Etap 4
Wałkujcie ciasto cieniutko i wykrawajcie.
Można również zrobić małe kuleczki i zgniatać, aby powstały okrągłe ciasteczka.

20161129_162548     20161203_155804

Etap 5
Pieczenie ciasteczek zależy od grubości. Pieczemy około 7 minut, termoobieg.
Jeżeli są ładnie zarumienione od dołu są już gotowe.

20161216_170952     img_20161216_201946

Smacznego 🙂
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *