Delikatne ciasto drożdżowe z dużą ilością żółtka. Z pozostałego białka polecam zrobić kokosanki lub beze.
Robiłam po raz pierwszy i uważam, że całkiem fajnie wyszło 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
1. Przygotowanie masła i drożdży (ukrojenie odpowiedniej ilości).
2. Oddzielenie białek od żółtek.
3. Przygotowanie kogla-mogla.
4. Ubicie białka.
5. Wyciśnięcie cytryny do jabłek.
6. Wyrabianie ciasta.
7. Układanie jabłek.
8. Zawijanie ciasta.
9. Smarowanie żółtkiem gotowych strudli.
10. Wysmarowanie tłuszczem blaszki.
SKŁADNIKI:
- pół szklanki mleka,
- 1/3 kostki masła,
- 3 szklanki przesianej mąki tortowej + do podsypania,
- 1/2 szklanki cukru,
- 6 żółtek (5 do ciasta, 1 do posmarowania gotowych strudli),
- 2 białka (1 do ciasta, 1 do piany),
- 50 g drożdży (pół kostki),
- większa szczypta soli,
- 3 słodkie jabłka + sok z 1/2 cytryny,
- cynamon.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Podgrzej mleko (nie może być wrzątek). Dodajcie masło i drożdże.
Dobrze wymieszajcie, aż masło się roztopi i odstawcie.
Etap 2
Utrzyjcie mikserem 5 żółtek + 1/2 szklanki cukru.
Cukier dodawajcie stopniowo. Ma powstać piękna piana, kogel mogel.
Etap 3
W misce mieszamy mąkę, drożdże, 1 białko, sól, kogel mogel.
Początkowo mąkę wsypujemy delikatnie i mieszamy łyżką, jak ciasto ładnie zacznie się łączyć to przełóżcie sobie ciasto na blat podsypany dosyć mocno mąką i mocno wyrabiajcie, w razie potrzeby podsypujcie mąka.
Odstawcie ciasto na godzinkę, aż ładnie urośnie.
Etap 4
Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki, polejcie sokiem z cytryny, posypcie troszkę cukrem i odstawcie.
Etap 5
Po godzinie ubijcie białko z 1 łyżką cukru.
Etap 6
Urośnięte ciasto troszkę wyrabiaj rękami i podzielcie na 2 części.
Weź pierwszą połówkę ciasta, rozwałkujcie.
Posmarujcie pędzelkiem połową białka i ułóżcie połowę jabłka.
Zwijamy ciasto na roladkę.
Z drugą połową robimy to samo.
Etap 7
Czekamy ponownie 1 godzinkę, aż ciasto nam urośnie.
Etap 8
Smarujemy białkiem obie roladki, posypujemy cynamonem i ewentualnie cukrem.
Etap 8
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do 40 minut.
Jeżeli za bardzo nam się przyrumieni ciasto dajcie pieczenie tylko na dół.
Smacznego 🙂