Bułeczki razowe z ziołami

Zdrowsze, chrupiące bułeczki 🙂 pychota.

Ilość: około 20 bułeczek.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Przygotowanie drożdży.
  2. Odmierzenie mąki.
  3. Doprawienie ciasta.
  4. Wymieszanie wszystkich składników.
  5. Wysmarowanie blachy tłuszczem.
  6. Kulanie bułeczek.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kostki drożdży (50g),
  • 1 szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki razowej typ 720 plus do podsypania,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżka oregano i bazylii (ta porcja ziół jest dosyć mocno odczuwalna, jeżeli nie lubicie intensywnego aromatu dajcie mniej),
  • 6 łyżek roztopionego tłuszczu (ja użyłam smalcu),
  • duży ząbek czosnku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Do większej miski wlejcie dobrze ciepłą wodę (nie wrzątek), dodajcie drożdże oraz cukier. Dobrze wymieszajcie.

Etap 2
Do drożdży wsypcie wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztopiony tłuszcz.
Dobrze wymieszajcie łyżką i dodawajcie po trochu mąki, aż ciasto zacznie się ładnie łączyć.
Przełóżcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i napowietrzone.
Dla ułatwienia polecam polać sobie ręce odrobiną tłuszczu, aby ciasto się nie przylepiało do rąk.

20161006_163048     20161006_163149     20161006_163023

Etap 3
Z dobrze wyrobionego ciasta robimy wałek i kroimy go na małe kawałki, z których będziecie wyrabiać bułeczki.

20161006_164445

Etap 4
Przygotujcie sobie blaszkę, wysmarujcie tłuszczem i układajcie gotowe bułeczki. Następnie nacinamy bułeczki jak kajzerki.
Odstawcie na około 30-45 minut, aby bułeczki urosły

20161006_164934

Etap 5
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp 180 stopni, ok 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Studzimy na kratce.

img_20161006_200900      20161006_181941      20161006_181721

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *