Spaghetti alla carbonara

Ulubione danie mojego męża, moje dzieci też chętnie zajadają. Nie robię oryginalnej carbonary, ponieważ dodaję np. kapustę, zawsze przemycam warzywa jak tylko się da. Dodanie tego składnika nie jest konieczne, omiń po prostu ten składnik jak Ci nie pasuje.

Ilość: 2 duże porcje

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Obranie cebuli.
  2. Pokrojenie zieleniny.
  3. Doprawienie spaghetti.

SKŁADNIKI:

  • kawałek boczku około 30 dag
  • duża cebula
  • 2 duże garście kapusty np. pekińskiej, może być włoska
  • około 100-150 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • łyżka smalcu lub oliwy (w zależności jaki masz boczek, jeżeli jest tłusty można dodać mniej)
  • 1/2 opakowania spaghetti
  • zielenina: pietruszka, można dodać również koperek, czosnek niedźwiedzi itp.
  • Przyprawy: sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Pokrój cebulę na cienkie półksiężyce, boczek pokrój na cienkie paseczki. Przygotujcie sobię patelnie, roztop smalec i wrzuć najpierw boczek, jak troszkę się wytopi dodaj cebulę. Podsmaż chwilę, następnie dodaj troszkę pieprzu, przykryj pokrywką i duś około 20 minut.

20160405_141659

Etap 2
Zagotuj wodę na makaron i gotuj według opisu na opakowaniu.

Etap 3
Do gotującego się boczku dodaj pokrojoną drobno kapustę. Duś około 7 minut (jeżeli wolisz miękką kapustę duś około 10-15 minut),

20160405_143448

Etap 4
W miseczce wymieszaj jajka plus śmietanę.

Etap 5
Jeżeli masz gotowy makaron odcedź go i dodaj do gorącego boczku. Wymieszaj. Dodaj jajka i śmietanę. Dorzuć pietruszkę, sól i pieprz. Nie gotuj, aby nie zrobiła się jajecznica 🙂 ma tylko się ściąć białko.

20160405_170053

Etap 6
Teraz wystarczy nałożyć.

20160405_170422

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *