Sos pomidorowo- szpinakowy z mozzarellą

Lekki obiad, który zajmuje chwilę, a smakuje bardzo dobrze.

Ilość: 2 większe porcje

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Umycie, obranie i pokrojenie pomidorów.
  2. Obranie czosnku.
  3. Poszarpanie mozzarelli.
  4. Umycie szpinaku.

SKŁADNIKI:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory: polecam w okresie letnim pasteryzować na zimę
  • 3 duże garście szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, bazylia, oregano (fajnie jak zioła są świeże)
  • łyżka masła klarowanego
  • mozzarella
  • makaron spaghetti
  • oliwa do smaku np. z peperoncino, bazylii, oregano itp.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj prosty sos pomidorowy według przepisu.

Etap 2
Ugotuj makaron spaghetti.

Etap 3
Dodaj szpinak do sosu pomidorowego, podduś około 5 minut.
Jak sos będzie już gotowy dodaj mozzarelle i poczekaj, aż mozzarella się rozpuści.

20160308_172123

Etap 4
Ułóż na gotowy makaron sos, jeżeli tylko lubisz polecam pokropić oliwą dla wzmocnienia smaku.

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *