Lekki obiad, który zajmuje chwilę, a smakuje bardzo dobrze.
Ilość: 2 większe porcje
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Umycie, obranie i pokrojenie pomidorów.
- Obranie czosnku.
- Poszarpanie mozzarelli.
- Umycie szpinaku.
SKŁADNIKI:
- 4 duże, dojrzałe pomidory: polecam w okresie letnim pasteryzować na zimę
- 3 duże garście szpinaku
- 1 duża cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, bazylia, oregano (fajnie jak zioła są świeże)
- łyżka masła klarowanego
- mozzarella
- makaron spaghetti
- oliwa do smaku np. z peperoncino, bazylii, oregano itp.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj prosty sos pomidorowy według przepisu.
Etap 2
Ugotuj makaron spaghetti.
Etap 3
Dodaj szpinak do sosu pomidorowego, podduś około 5 minut.
Jak sos będzie już gotowy dodaj mozzarelle i poczekaj, aż mozzarella się rozpuści.
Etap 4
Ułóż na gotowy makaron sos, jeżeli tylko lubisz polecam pokropić oliwą dla wzmocnienia smaku.
Smacznego 🙂