Macie ochotę na szybki sernik?
Oto przepis na dziś 🙂
Wykorzystamy ciasto francuskie i kostkę białego sera
SKŁADNIKI:
- 250 g białego sera półtłustego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubijamy w dużej misce na sztywną pianę i odstawiamy.
- W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z masłem i z cukrem. Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy, aż będzie jedwabista masa.
- Do miski z białkiem dodajemy masę i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Jeżeli masz za mało ciasta na rogach to rozwałkuj troszkę
- Na dół formy dajemy połowę ciasta, robimy dziurki widelcem i wlewamy ser. Na górę dajemy drugi kawałek ciasta i zawijamy boki.
- Wierzch ciasta smarujemy jajkiem albo mlekiem.
Pieczemy, aż ciasto będzie ładnie opalone: 180 stopni, ok 30-40 minut.
SMACZNEGO 🙂