Fajna sałatka, którą często przygotowujemy na kolację, a później pakujemy do pojemniczków i zabieramy do pracy.
Zamiast ryżu wykorzystuję kaszę jaglaną, aby sałatka była zdrowsza 🙂 Mam nadzieję zasmakuję. Moje dzieci jej nie jedzą….zamiast dać sałatkę podaję osobno na talerzu warzywa i kaszę jaglaną.
Ilość: 2 większe porcje
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Umycie warzyw.
- Doprawienie sałatki.
- Przełożenie tuńczyka.
- Przygotowanie sosu.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 różyczki kalafiora
- 3 różyczki brokuła
- 1 marchewka średnia
- 1 średni ogórek kiszony
- 1/2 średniej cebuli (ja lubię jak cebula jest mocno wyczuwalna)
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- sos: 1/2 jogurtu greckiego, łyżka majonezu, sól, zielona pietruszka (około 2-3 łyżek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj sobie kaszę jaglaną (na sitku opłucz ją w zimnej wodzie, następnie polej wrzątkiem i przepłukuj na koniec zimną wodą, dzięki temu nie pozostanie gorzka goryczka ). Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu razem z obraną i startą na grubej tarce marchewką.
Etap 2
Oczyszczony brokuł i kalafior wrzuć do gotującej się wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru.
Gotuj, aż warzywa będą al dente ok 7-10 minut.
Etap 3
Przygotujcie sos. Wymieszajcie jogurt z majonezem, doprawcie solą, pieprzem, dodajcie posiekaną pietruszkę (jak lubicie dodaj mały ząbek czosnku).
Etap 4
Ugotowany brokuł i kalafior pokrójcie na małe różyczki, pokrójcie drobno cebulkę oraz ogórka.
Przygotujcie sobie miskę i dodajcie do niej przestudzoną kaszę, warzywa oraz tuńczyka (bez sosu). Polejcie sosem i doprawcie do smaku. Mieszajcie delikatnie, aby nie zrobiła się ciapa:)
Smacznego 🙂