Sałatka z tuńczykiem i kaszą jaglaną.

Fajna sałatka, którą często przygotowujemy na kolację, a później pakujemy do pojemniczków i zabieramy do pracy.
Zamiast ryżu wykorzystuję kaszę jaglaną, aby sałatka była zdrowsza 🙂 Mam nadzieję zasmakuję. Moje dzieci jej nie jedzą….zamiast dać sałatkę podaję osobno na talerzu warzywa i kaszę jaglaną.

Ilość: 2 większe porcje

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Umycie warzyw.
  2. Doprawienie sałatki.
  3. Przełożenie tuńczyka.
  4. Przygotowanie sosu.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 różyczki kalafiora
  • 3 różyczki brokuła
  • 1 marchewka średnia
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1/2 średniej cebuli (ja lubię jak cebula jest mocno wyczuwalna)
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • sos: 1/2 jogurtu greckiego, łyżka majonezu, sól, zielona pietruszka (około 2-3 łyżek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj sobie kaszę jaglaną (na sitku opłucz ją w zimnej wodzie, następnie polej wrzątkiem i przepłukuj na koniec zimną wodą, dzięki temu nie pozostanie gorzka goryczka ). Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu razem z obraną i startą na grubej tarce marchewką.

20160331_170032

Etap 2
Oczyszczony brokuł i kalafior wrzuć do gotującej się wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru.
Gotuj, aż warzywa będą al dente ok 7-10 minut.

Etap 3
Przygotujcie sos. Wymieszajcie jogurt z majonezem, doprawcie solą, pieprzem, dodajcie posiekaną pietruszkę (jak lubicie dodaj mały ząbek czosnku).

Etap 4
Ugotowany brokuł i kalafior pokrójcie na małe różyczki, pokrójcie drobno cebulkę oraz ogórka.
Przygotujcie sobie miskę i dodajcie do niej przestudzoną kaszę, warzywa oraz tuńczyka (bez sosu). Polejcie sosem i doprawcie do smaku. Mieszajcie delikatnie, aby nie zrobiła się ciapa:)

20160331_171544               20160331_17190020160331_172005

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *