Kogut…i co z nim zrobić 😉 dla mnie mięso niecodzienne, więc padło dziś na bezpieczny rosół. Jeżeli nie macie koguta,to zamień mięso na inny drób.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Umycie warzyw.
- Pomoc w obieraniu warzyw.
- Doprawienie mięsa.
SKŁADNIKI:
- 1/2 koguta (ok 700g)
- warzywa: 2 średnie marchewki, 1 mala pietruszka, malutki kawałek selera, 2 liście białej kapusty, 1 średnia cebula, 2 większe ząbki czosnku, zielenina np. koper, pietruszka
- Przyprawa do rosołu (domowa wegeta lub kupiona w sklepie,ale bez dodatków)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj sobie mięso. Osobiście obieram drób ze skóry, aby dziewczyny nie zjadały tyle tłuszczu..i robię mniejsze porcję kurczaka. Lubię przygotować mięso dzień wcześniej, aby fajnie przeszło przyprawami. Używam tylko domowej wegety lub kupionej, ale czytam skład, aby nie było dodatków. Oprósz mięso przyprawą.
Etap 2
Do garnka wrzuć mięso i zagotuj.
Etap 3
W czasie kiedy będzie się gotowało mięso obierz wszystkie warzywa. Dodaj do zupy (oprócz zielonej pietruszki i koperku).
Nie dodaje już przypraw,moja wegeta jest mocno aromatyczna. Jeżeli wolicie bardziej doprawioną zupę możecie dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek.
Gotuj ok 1 godziny od zagotowania na małym ogniu.
Etap 4
Posiekaj pietruszkę i koperek.
Etap 5
Przygotuj lane ciasto.
Etap 6
Jeżeli masz już gotowa zupę to wlej lane ciasto i pogotuj około 2-3 minut na lekkim ogniu. Dodaj pietruszkę i koperek.
Smacznego 😉