Omlet/placuszki z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym i warzywami

Moje kochane danie, które zawsze przygotowuję w podwójnej porcji.
Podaję na ciepło na obiad, a resztę biorę na drugie śniadanie do pracy.
Jestem zwolenniczką takiego lunchu, aniżeli zajadać tradycyjne kanapki.
W jednym pojemniczku mam pokrojonego omleta, a w drugim dla przegryzienia rzodkiewki, ogórki itp. Polecam mój sposób 🙂

Ilość: 4 omlety (w zależności od wielkości patelni) lub sporo małych placuszków 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Przygotowanie różyczek brokuła.
  2. Odmierzenie kaszy jaglanej.
  3. Oddzielenie białek od żółtek
  4. Dodanie do masy jajecznej siemienia lnianego

SKŁADNIKI:

  • 1 torebka kaszy jaglanej (mała szklanka)
  • 1 duża marchew
  • średnia cebula
  • 1 większy brokuł
  • 3 jajka
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego (len mielony)
  • sól, pieprz
  • zioła, ja użyłam zioła Małgosi (jest to mieszanka: kolendry, papryki, tymianku, kminku, lubczyku), możecie dodać ulubione zioła
  • garść natki pietruszki, można dodać koper, szczypiorek, im więcej zielonego tym lepiej
  • masło klarowane
  • sos czosnkowy (4 łyżki jogurtu, łyżka majonezu, 2 łyżki świeżego koperku, duży ząbek czosnku,sól, pieprz).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.

Etap 2
Umyjcie i przygotujcie sobie małe różyczki brokuła.
Zagotuj wodę w garnku posól ją i dodaj 1/2 łyżeczki cukru, aby brokuł nie stracił koloru. Do wrzątku wrzuć różyczki i gotuj ok 10 minut (aby nie były rozgotowane).

Etap 3
Umytą i obraną marchewkę zetrzyjcie na grubej tarce.
Rozgrzej patelnię, daj na nią łyżkę masła klarowanego, wrzuć marchew podsmaż około 5 min.

20160418_162631

Etap 4
Jeżeli masz już gotową kaszę, dobrze ją odcedź na sitku. To samo zrób z ugotowanym brokułem.

Etap 5
Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Posiekaj zieleninę.

Etap 6
Umyjcie i sparzcie jajka. Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę, następnie dodajcie siemię lniane, żółtka i przyprawy (sól, pieprz, zioła Małgosi). Wymieszajcie dokładnie.

    20160416_075220               20160418_165038

Etap 7
Przestudzone składniki wymieszaj (kasza, brokuł, marchew, cebula, zielenina).

20160418_163805

Etap 8
Czas na przygotowanie masy. Wymieszaj dobrze kaszę, rozdrobniony brokuł (robię to dokładnie widelcem) i resztę składników.
Mieszam sobie osobno w misce porcję ciasta na 1 patelnię (około 3 duże łyżki kaszy i warzyw oraz masa jajeczna). Robię tak za każdym razem przygotowując porcję na patelnię.
Nie musicie tak robić, wystarczy, że do masy jajecznej będziecie dodawać warzywa i kaszę, aby było to ładnie oblepione jajkami.

20160418_165544          20160418_165644

Etap 8
Na rozgrzaną patelnię daj łyżkę masła klarowanego i smaż małe placuszki lub duży omlet (aby obrócić omlet daj talerz na wierzch patelni i przewróć zsuwając omlet na patelnie).

20160418_170125          20160418_171800

Etap 9
Gotowy omlet polej sosem czosnkowym (wymieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, koper).
Do pracy zrób zwykły sos jogurtowy, wystarczy że nie dodasz czosnku 🙂

20160418_170857          20160418_172627         20160418_181639

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *