Moje kochane danie, które zawsze przygotowuję w podwójnej porcji.
Podaję na ciepło na obiad, a resztę biorę na drugie śniadanie do pracy.
Jestem zwolenniczką takiego lunchu, aniżeli zajadać tradycyjne kanapki.
W jednym pojemniczku mam pokrojonego omleta, a w drugim dla przegryzienia rzodkiewki, ogórki itp. Polecam mój sposób 🙂
Ilość: 4 omlety (w zależności od wielkości patelni) lub sporo małych placuszków 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Przygotowanie różyczek brokuła.
- Odmierzenie kaszy jaglanej.
- Oddzielenie białek od żółtek
- Dodanie do masy jajecznej siemienia lnianego
SKŁADNIKI:
- 1 torebka kaszy jaglanej (mała szklanka)
- 1 duża marchew
- średnia cebula
- 1 większy brokuł
- 3 jajka
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego (len mielony)
- sól, pieprz
- zioła, ja użyłam zioła Małgosi (jest to mieszanka: kolendry, papryki, tymianku, kminku, lubczyku), możecie dodać ulubione zioła
- garść natki pietruszki, można dodać koper, szczypiorek, im więcej zielonego tym lepiej
- masło klarowane
- sos czosnkowy (4 łyżki jogurtu, łyżka majonezu, 2 łyżki świeżego koperku, duży ząbek czosnku,sól, pieprz).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu.
Etap 2
Umyjcie i przygotujcie sobie małe różyczki brokuła.
Zagotuj wodę w garnku posól ją i dodaj 1/2 łyżeczki cukru, aby brokuł nie stracił koloru. Do wrzątku wrzuć różyczki i gotuj ok 10 minut (aby nie były rozgotowane).
Etap 3
Umytą i obraną marchewkę zetrzyjcie na grubej tarce.
Rozgrzej patelnię, daj na nią łyżkę masła klarowanego, wrzuć marchew podsmaż około 5 min.
Etap 4
Jeżeli masz już gotową kaszę, dobrze ją odcedź na sitku. To samo zrób z ugotowanym brokułem.
Etap 5
Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Posiekaj zieleninę.
Etap 6
Umyjcie i sparzcie jajka. Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę, następnie dodajcie siemię lniane, żółtka i przyprawy (sól, pieprz, zioła Małgosi). Wymieszajcie dokładnie.
Etap 7
Przestudzone składniki wymieszaj (kasza, brokuł, marchew, cebula, zielenina).
Etap 8
Czas na przygotowanie masy. Wymieszaj dobrze kaszę, rozdrobniony brokuł (robię to dokładnie widelcem) i resztę składników.
Mieszam sobie osobno w misce porcję ciasta na 1 patelnię (około 3 duże łyżki kaszy i warzyw oraz masa jajeczna). Robię tak za każdym razem przygotowując porcję na patelnię.
Nie musicie tak robić, wystarczy, że do masy jajecznej będziecie dodawać warzywa i kaszę, aby było to ładnie oblepione jajkami.
Etap 8
Na rozgrzaną patelnię daj łyżkę masła klarowanego i smaż małe placuszki lub duży omlet (aby obrócić omlet daj talerz na wierzch patelni i przewróć zsuwając omlet na patelnie).
Etap 9
Gotowy omlet polej sosem czosnkowym (wymieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, koper).
Do pracy zrób zwykły sos jogurtowy, wystarczy że nie dodasz czosnku 🙂
Smacznego 🙂