Naleśniki to jedno z ulubionych przepisów moich dzieci. Lubiane są na sucho, z dżemem, z cukrem pudrem. Dziś jednak zaproponuje z białym serem.
Ilość porcji: 10-12 sztuk (zależy od grubości naleśnika i wielkości patelni)
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Oddzielenie białek od żółtek
- Dodanie do ciasta mleka, mąki, cukru
- Przygotowanie masła
- Miksowanie składników
- Posypanie naleśników cukrem pudrem
- Posmarowanie naleśników serem
SKŁADNIKI:
Masa serowa:
- 300 g sera półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki śmietany
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody (może być gazowana)
- 2 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego(do ciasta) plus 2 łyżki (do podsmażenia)
- 1 cukier wanilinowy
- cukier puder do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ciasto naleśnikowe:
Poproś swoje dziecko, aby wzięło miskę, w której będziecie przygotowywać ciasto naleśnikowe.
Naszykujcie wszystkie składniki potrzebne do ciasta. A teraz moment (najlepszy dla mojej córeczki:)) łączymy wszystkie składniki i przy Twojej pomocy (chyba, że masz starsze dziecko) miksujemy na jednolitą, gładką masę.
Teraz ty weź patelnię, a dziecko poda Ci odpowiednią ilość masła, którą ty rozpuścisz i dodasz do ciasta mieszając. Odstaw ciasto aby odpoczęło. Ciasto nie może być zbite, musi być delikatnie lejące.
Etap 2
Masa serowa:
Umyte i wyparzone przez Ciebie jajka podaj dziecku, aby rozdzieliło delikatnie białko od żółtka. Aby ułatwić dziecku dokładne rozdzielenie możesz rozbić mu jajko do rączki, a przez małe paluszki ładnie przecieknie białko, a żółtko zostanie na dłoni 🙂
Umieść w metalowej misce żółtka oraz cukier.
Teraz już tylko ty włóż do garnka miskę z gorącą wodą. Mikserem zacznij miksować masę, aby ją ubić. Jak już będzie ładna, delikatna pianka (żółtka powinny się sparzyć) zdejmij miskę z garnka.
Do żółtek dziecko dodaje ser, cukier wanilinowy, śmietanę i miksuje. Jeżeli lubicie jedwabistą masę użyjcie blendera (w razie konieczności dodaj śmietany, jogurtu)
Etap 3
Smażenie naleśników:
Używam patelni nieprzywierającej (jednak przed pierwszym naleśnikiem delikatnie natłuszczam patelnie). Usmaż dosyć cienkie naleśniki, aż nabiorą ładnego koloru.
Etap 4
Gotowe naleśniki posmarujcie serem. Jeżeli twoje dzieci nie jedzą smażonych potraw podaj im już naleśniki, a dla siebie zrób naleśniki na masełku (jeżeli nie zjecie wszystkich naleśników odgrzej w ten sposób na kolację)
Rozgrzej patelnie, daj troszkę masła (ok 0,5 łyżki masła) ułów naleśniki z serem i podsmaż, aż nabiorą chrupiącej skórki z każdej strony. Gotowe 🙂
Smacznego 🙂