Lekkie danie bez mięsa, ale jeżeli tylko macie ochotę fajnie wzbogaci danie. Można dać wszystkie warzywa jakie lubicie i dowolne zioła. Ważne, aby dobrze doprawić warzywa, aby potrawa była aromatyczna.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pomoc w obraniu warzyw.
- Odmierzenie śmietany.
- Doprawienie.
- Ułożenie naleśników.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- garść białej kapusty
- cukinia
- garść szpinaku
- 3 dojrzałe, duże pomidory bez skórki
- 2 łyżki masła klarowanego
- ser żółty (do podsypania) lub mozzarella
- 3 łyżki śmietany
- zieleninę np. koperek, pietruszka.
Naleśniki pszenno-razowe składniki i przepis tutaj .
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie ciasto naleśnikowe według przepisu. Odstaw.
Etap 2
Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu, ważne aby kasza nie była rozgotowania.
Etap 3
Przygotujcie sobie patelnie, rozpuście masło i wrzuć pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. Duś delikatnie.
Etap 4
Kolejny krok to obranie: marchewki, cukinii, pomidorów. Pokrój je na cienkie półksiężyce. Dodaj do cebulki. Następnie dołóż szpinak, posiekaną kapustę i wszystkie przyprawy. Duś około 15 min (w zależności jaką lubicie miękkość warzyw).
Etap 5
Usmaż naleśniki.
Etap 6
Jeżeli macie już ugotowaną kaszę i uduszone warzywa wymieszajcie wszystko razem. Dodajcie posiekaną zieleninę oraz śmietanę. Doprawcie.
Etap 7
Ułóżcie wszystko na talerzu. Ułóż naleśnik, na to daj warzywa z kaszą, posyp serem żółtym i ułóż kolejną warstwę.
Smacznego 🙂