Naleśniki pszenno-razowe z warzywami i kaszą jaglaną

Lekkie danie bez mięsa, ale jeżeli tylko macie ochotę fajnie wzbogaci danie. Można dać wszystkie warzywa jakie lubicie i dowolne zioła. Ważne, aby dobrze doprawić warzywa, aby potrawa była aromatyczna.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pomoc w obraniu warzyw.
  2. Odmierzenie śmietany.
  3. Doprawienie.
  4. Ułożenie naleśników.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • garść białej kapusty
  • cukinia
  • garść szpinaku
  • 3 dojrzałe, duże pomidory bez skórki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ser żółty (do podsypania) lub mozzarella
  • 3 łyżki śmietany
  • zieleninę np. koperek, pietruszka.

Naleśniki pszenno-razowe składniki i przepis tutaj .

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie ciasto naleśnikowe według przepisu. Odstaw.

Etap 2
Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu, ważne aby kasza nie była rozgotowania.

Etap 3
Przygotujcie sobie patelnie, rozpuście masło i wrzuć pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. Duś delikatnie.

Etap 4
Kolejny krok to obranie: marchewki, cukinii, pomidorów. Pokrój je na cienkie półksiężyce. Dodaj do cebulki. Następnie dołóż szpinak, posiekaną kapustę i wszystkie przyprawy. Duś około 15 min (w zależności jaką lubicie miękkość warzyw).

20160530_144205

Etap 5
Usmaż naleśniki.

naleśniki pszenno-razowe

Etap 6
Jeżeli macie już ugotowaną kaszę i uduszone warzywa wymieszajcie wszystko razem. Dodajcie posiekaną zieleninę oraz śmietanę. Doprawcie.

20160530_150406

Etap 7
Ułóżcie wszystko na talerzu. Ułóż naleśnik, na to daj warzywa z kaszą, posyp serem żółtym i ułóż kolejną warstwę.

20160530_170723

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *