Kolejny przepis na naleśniki 🙂 tym razem z maślanką.
Ilość: około 12 sztuk
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Rozbicie jajka.
- Odmierzenie maślanki i pozostałych składników do ciasta.
- Wymieszanie ciasta.
- Rozdrobnienie sera i wymieszanie go ze śmietaną.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1,5 szklanki maślanki,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- łyżka cukru lub miodu,
- 2 łyżki roztopionego masła, najlepiej klarowanego,
- ewentualnie mleko, jeżeli ciasto wyszło za gęste.
Masa serowa:
- 200 g białego sera,
- śmietana, małe opakowanie 18%,
- cukier lub miód do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Włóżcie wszystkie składniki do miski. Wymieszajcie mikserem. Na koniec dodaj roztopione masło. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolejcie delikatnie mleko.
Etap 2
Smaż na rozgrzanej patelni, jeżeli jest potrzeba posmaruj delikatnie patelnie tłuszczem.
Etap 3
Przygotujcie masę serową. Wymieszajcie wszystkie składniki i dosłodźcie do smaku.
Etap 4
Jeżeli macie już gotowy ser i naleśniki wystarczy posmarować i zjeść 🙂
Smacznego.