Bardzo proste ciasto biszkoptowe, które używam od lat i zawsze wychodzi. Jest to biszkopt siostry Anastazji.
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Odmierzenie wszystkich składników.
- Oddzielenie białek od żółtek.
- Przesianie mąki przez sitko.
- Dodawanie składników do ciasta.
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki (tortowa, poznańska)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Etap 1|
Pomóż dziecku oddzielić białka od żółtek.
W dużej misce ubijcie jajka na sztywno, delikatnie dosypujcie trochę cukru, dodajcie 1 żółtko i tak na zmianę, raz cukier, raz żółtko (pomału, jest to czasochłonne).
Etap 2
Weź drewnianą łyżkę i poproś dziecko o przesianie części mąki bezpośrednio do ubijanych jajek. Pomału dodawajcie resztę mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Etap 3
Przygotujcie sobie tortownicę. Dziecko smaruje masłem i prószy bułką tartą (lub daj papier do pieczenia).
Wylej ciasto do formy.
Tym razem użyłam dużej blachy, abym mogła przygotować małe kształty koła z biszkopta.
Etap 4
Pieczemy 160-180 stopni, około 30-40 minut (tortownica).
Duża blacha czas pieczenia to ok 20 minut
Pieczemy, aż biszkopt będzie miał piękny złoty kolor, a patyczek od szaszłyka po włożeniu do ciasta będzie suchy.
WAŻNE: nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia, jak masz upieczone ciasto przygotuj sobie na blacie kuchennym deskę do krojenia. W czasie wyciągania ciasta z piekarnika mocno spuść foremkę z ciastem na deskę to biszkopt nie opadnie.
Etap 5
Sposób podania jest dowolny. Tym razem polecamy przełożyć biszkopt musem owocowym oraz polać czekoladą
Smacznego 🙂
Pingback:Biszkopt żytni razowy | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem