Zamiast przygotować tradycyjną faszerowaną paprykę, dziś wybieramy pomidory. Są delikatniejsze w smaku, a co najważniejsze robią się bardzo szybko 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Wyciąganie miąższu z pomidorów.
- Obranie cebuli.
- Mieszanie całego farszu.
- Pomoc w nakładaniu farszu do pomidorów.
SKŁADNIKI:
- 5 dużych, twardych pomidorów,
- 0,4 kg mięsa mielonego np. z szynki, łopatki,
- 100 g ryżu np. parboiled
- 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 g przecieru pomidorowego,
- 5 plastrów żółtego sera lub 5 małych kulek mozzarelli,
- przyprawy: sól, mieszanka ziół do indyka, bazylia, oregano, odrobina cukru,
- tłuszcz do smażenia np. masło klarowane.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ugotuj ryż, ważne aby był sypki.
Etap 2
Na rozgrzanej patelni przesmaż mięso z mieszanką ziół do indyka.
Etap 3
W większej misce wymieszajcie mięso z ryżem i doprawcie do smaku (można dodać świeżą pietruszkę, koperek).
Etap 4
Przygotujcie sobie pomidory. Odcinamy kapelusik i wyciągamy dokładnie cały miąższ. Ważne, aby pomidor nie popękał.
Etap 5
W większym rondlu na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy cały miąższ z pomidorów,koncentrat, przecier, oregano, bazylię, odrobinę cukru. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Gotowy sos zblenduj, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw do smaku.
Etap 6
Do każdego pomidora wkładamy jak najwięcej farszu, a na wierzch kładziemy plasterek sera. Nafaszerowane pomidory wkładamy do rondla z sosem. Dla próby zrobiłam dwie wersję. Pomidory pod przykryciem i bez. Myślę, że lepiej jak są nieprzykryte.
Etap 7
Dusimy pomidorki, aż będą lekko miękkie, czas ok 5-10 minut. Uważajcie, aby się nie rozgotowały.
Smacznego 🙂