Nasze kochane bułeczki, które można nadziać czym tylko lubicie 🙂
Podam najprostszy zestaw z sosem pomidorowym, można jednak dodać do każdej bułeczki np. kawałek salami, upieczonego kurczaka, szynkę, oliwki itp.
Ilość 8-10 bułeczek.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Wymieszanie drożdży z wodą.
- Dodanie wszystkich składników do ciasta.
- Wyrabianie ciasta, wałkowanie, wycinanie kółeczek,
- Obranie warzyw.
- Pomoc w doprawieniu sosu.
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/4 kostki drożdży,
- 1/2 szklanki wody,
- 5 łyżek oleju,
- 0,5 łyżeczki soli, cukru,
- ząbek czosnku.
Sos:
- 5 średnich pomidorów obranych ze skórki,
- 1 duża cebula,
- 1 średnia marchewka,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- miseczka startego na drobnej tarce żółtego sera,
- duża łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu,
- sól, cukier, oregano, bazylia do smaku,
- ząbek czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie ciasto drożdżowe.
Do miski dajcie drożdże, wymieszajcie z dobrze ciepłą wodą (nie wrzącą), dodajcie cukier i pozostałe składniki. Wymieszajcie łyżką, a jak ładnie się wszystko połączy dajcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie.
Dla wygody polecam polać dłonie oliwą i wyrabiać ciasto (im dłużej tym lepiej).
Odstawcie ciasto, aż podwoi swoją objętość.
Etap 2
Przygotuj sos pomidorowy.
Na maśle klarownym uduś cebulę, dodaj 0,5 łyżeczki soli i cukru.
Wrzuć pokrojoną marchewkę, duś około 7 minut. Dodaj drodno pokrojone pomidory,czosnek, koncentrat pomidorowy oraz łyżeczkę oregano i bazylii. Gotuj, aż cebula będzie miękka i cała woda wyparuje. Doprawcie do smaku i odstawcie do wystygnięcia.
Etap 3
Po wyrośnięciu ciasta wyróbcie go chwilkę raz jeszcze.
Rozwałkujcie podobnie jak ciasto na pierogi. Zróbcie kółeczka od szklanki.
Na wysmarowaną blaszkę dajcie kółeczko, daj ok 2 małych łyżeczek sosu, przykryj drugim kółeczkiem i sklej zgniatając palcami, widelcem.
Etap 4
Piecz 20 minut, 180 stopni, aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Wyciągnij bułeczki i posmaruj sosem (około 1 łyżeczki) i posyp żółtym serem.
Włóż z powrotem do piekarnika na ok. 5-8 minut, aż ser się delikatnie spiecze.
Smacznego 🙂