Murzynek a’la piernik z powidłami śliwowymi i gorzką czekoladą

Troszkę zmieniony tradycyjny murzynek. Dzięki dodaniu ciemnych powideł śliwkowych i gorzkiej czekolady powstaje nam delikatny smak piernika. Prosty sposób na zmianę dobrego, starego przepisu 🙂

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Odmierzyć wszystkie składniki
  2. Pokroić masło
  3. Dodawać składniki do ostygniętej masy czekoladowej
  4. Przesiać mąkę

SKŁADNIKI

  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • cukier wanilinowy (małe opakowanie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 12 kostek gorzkiej czekolady

SPOSÓB WYKONANIA:

Etap 1
Przygotuj sobie garnek, w którym zagotujesz:
1 kostkę masła, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, 3 łyżki kakao .

Etap 2
Dziecko kroi sobie miękkie masło na małe kawałki, aby Tobie lepiej rozpuściło się w garnku. Teraz Ty rozpuść masło, następnie dodaj cukier, wodę, kakao. Wszystko mieszaj łyżką, aż się zagotuje, cukier rozpuści i powstanie piękna polewa czekoladowa. Jeżeli masz już wszystko ładnie połączone dodaj powidła i rozdrobnioną czekoladę. Wymieszaj i poczekaj, aż ciasto wystygnie (odlej 1/3 szklanki na polewę).

20160306_062906           20160306_06295620160306_063330

Etap 3
Pomóż dziecku dokładnie oddzielić żółtka od białek. Jeżeli jeszcze nie ma wprawy zrób to samodzielnie (białko będą ubijane, nie mogą mieć żółtka). Po wystygnięciu masy dziecko dodaje :5 żółtek, cukier wanilinowy,1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki (dziecko przesiewa bezpośrednio do garnka). Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki.

20160306_071710     20160306_071431     20160306_071827

Etap 4
Ostatni krok to ubicie 5 białek na sztywną pianę. Jeżeli macie dobrze ubite białka dodajcie po łyżce do ciasta, delikatnie mieszając.

20160306_071949

Etap 5
Przygotuj dziecku rynienkę bądź tortownicę, daj masło i poproś o dokładne wysmarowanie blaszki  i oprószenie mąką lub bułką tartą (jeżeli wolicie użyjcie papieru do pieczenia). Przełóż ciasto do formy.
Czas pieczenia 60 minut, 180 stopni (aby sprawdzić czy ciasto się upiekło włóż drewniany patyczek do szaszłyków do środka, powinien być suchy).

Etap 6
Po upieczeniu polej polewą czekoladową. Aby ciasto przyjęło do środka więcej czekolady zrób dziurki patyczkiem do szaszłyków lub po prostu długim makaronem spaghetti.

20160306_082140

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *