Proste danie na śniadanie i kolację lub po prostu jak mamy na coś ochotę. Można podać na ciepło, ale również fajnie smakuje na zimno (możesz zrobić więcej porcji i dać do lodówki).
Zamiast jabłek możesz dać wiśnie, maliny, pomarańcze lub inne owoce.
Ilość: 3 porcje
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Odmierzenie mleka
- Przygotowanie kaszki
- Zetrzeć jabłka na tarce (pod kontrolą)
PRODUKTY:
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej (ekspresowej)
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 średnie jabłka
- 0,5 szklanki soku jabłkowego (może być kompot)
- łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie patelnie, dziecko odmierza cukier. Teraz ty samodzielnie wsyp na patelnię cukier i poczekaj, aż się rozpuści (im ciemniejszy tym bardziej gorzki karmel). W międzyczasie dziecko może obrać jabłka, zetrzeć na grubej tarce.
Uważając na dziecko dolej do karmelu sok (karmel się zetnie i może buchnąć, mieszaj ciągle, aż składniki ładnie się połączą-uważaj na dziecko z gorącym karmelem), dodaj masło, a po rozpuszczeniu masła jabłka. Gotuj około 3 minut.
Etap 2
Zagotuj mleko, dodaj przygotowaną przez dziecko kaszkę i gotuj ciągle mieszając 3 minuty.
Etap 3
Wyłóż na talerz kaszkę i polej jabłkami.
Smacznego 🙂
super