Kaszka kukurydziana z karmelizowanymi jabłkami

Proste danie na śniadanie i kolację lub po prostu jak mamy na coś ochotę. Można podać na ciepło, ale również fajnie smakuje na zimno (możesz zrobić więcej porcji i dać do lodówki).
Zamiast jabłek możesz dać wiśnie, maliny, pomarańcze lub inne owoce.

Ilość: 3 porcje

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie mleka
  2. Przygotowanie kaszki
  3. Zetrzeć jabłka na tarce (pod kontrolą)

PRODUKTY:

  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej (ekspresowej)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 średnie jabłka
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego (może być kompot)
  • łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie patelnie, dziecko odmierza cukier. Teraz ty samodzielnie wsyp na patelnię cukier i poczekaj, aż się rozpuści (im ciemniejszy tym bardziej gorzki karmel). W międzyczasie dziecko może obrać jabłka, zetrzeć na grubej tarce.
Uważając na dziecko dolej do karmelu sok (karmel się zetnie i może buchnąć, mieszaj ciągle, aż składniki ładnie się połączą-uważaj na dziecko z gorącym karmelem), dodaj masło, a po rozpuszczeniu masła jabłka. Gotuj około 3 minut.

Etap 2
Zagotuj mleko, dodaj przygotowaną przez dziecko kaszkę i gotuj ciągle mieszając 3 minuty.

20160305_065651

Etap 3
Wyłóż na talerz kaszkę i polej jabłkami.

20160305_071654

Smacznego 🙂

One thought on “Kaszka kukurydziana z karmelizowanymi jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *