Lekki kurczak, który możesz podać na obiad, wkroić do sałatki, bądź zrobić świetną kanapkę do szkoły, do parku lub do pracy 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Doprawienie kurczaka
- Przygotowanie czosnku
- Ucięcie odpowiedniej wielkości papieru do pieczenia
SKŁADNIKI:
- Dowolna ilość kurczaka: można użyć każdej części kurczaka, ja użyłam piersi oraz nogi (kości osuwam), bardzo fajne są skrzydełka, jednak czasochłonne
- Czosnek, sól, ulubione przyprawy
- Masło klarowane (na jedna porcję mięsa na patelni 0,5 łyżki masła). Nie musisz go używać, jednak dzięki niemu mięso ma delikatny smak i jest bardziej soczyste
- Masło klarowane do wysmarowania delikatnie patelni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Umyj kurczaka, przygotuj sobie porcję (jeżeli jest gruba pierś możesz przekroić na pół).
Teraz czas na współpracę z dzieckiem. Obierzcie czosnek, pokrójcie go na cienkie pasterki. Doprawcie mięso solą i czosnkiem. Najlepiej jak kurczak posiedzi sobie w lodówce noc, jednak nawet 30 min będzie fajny efekt.
Etap 2
Przygotuj dziecku papier do pieczenia i wytnijcie odpowiedni kawałek papieru do patelni (możecie zrobić kopertę, aby umieścić w niej kurczaka, wówczas soki pozostaną w środku).
Na patelni (ja używam nieprzywierającej) rozpuść odrobinę masła, na to połóż papier do pieczenia i jak już patelnia będzie gorąca połóż kurczaka, dodaj masło i doprawcie swoimi ulubionymi przyprawami np. oregano, bazylia, przyprawa złocisty kurczak itp.
Etap 3
Smaż około 5 min z każdej strony (wszystko zależy od grubości mięsa).
Etap 4
Podać można ze szpinakiem, z buraczkami lub na zimno według uznania.
Smacznego 🙂
Pingback:Placuszki zamiast chleba | Gotuj z dzieckiem