Nasze kochane ciasto, które podajemy do rosołu, pomidorowej i innych zup. Można również podać do mleka.
Lane ciasto jest lepsze jak troszkę postoi (uwaga zgęstnieje), dlatego nie musicie dodać całej mąki, tylko zacznijcie od 1 łyżki, lepiej dodać, aby nie było zbyt zbite.
ZADANIE DLA DZIECKA;
- Rozbicie jajek.
- Dodanie mąki.
- Przygotowanie ciasta.
SKŁADNIKI;
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Etap 1
Do miski/kubka wbijcie jajko i dodajcie mąkę. Użyjcie rogolki lub trzepaczki do wymieszania ciasta na idealnie gładką masę. Nie może być za gęste.
Etap 2
Wlewamy do gotującej się zupy. Można użyć lejka, ale ja wlewam bezpośrednio do zupy z miski. Gotuj delikatnie mieszając ok 2-3 minut.
Smacznego;)
Pingback:Rosół z koguta | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem