Wiosna najlepszy czas dla moich ziół, dopiero raczkuje w uprawie doniczkowej i polecam każdemu. Proste i zawsze pod ręką, a na zimę wystarczy zamrozić lub wysuszyć.
Dziś kurczak..można użyć również filetu z indyka. Osobiście najlepsza dla mnie to pierś z drobiu, jednak moje dzieci uwielbiają nóżki, dlatego robię różne części mięsa. Dla każdego coś dobrego 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Doprawienie kurczaka
SKŁADNIKI:
- kurczak lub indyk około 1/2 kg
- Zioła dowolne ja użyłam: 3 liście mięty czekoladowej, 3 liście lubczyku, gałązka rozmarynu, …
- Domowa wegeta lub kupiona np. przyprawa rosołowa, ale bez żadnych dodatków
- Sól
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (nierafinowany, tłoczony na zimno)
- ewentualnie 2 łyżki śmietany do sosu.
Dodatki;
- Kasza jaglana z koperkiem i 2 łyżkami śmietany.
- Sałatka z pomidorów, sałaty lodowej i koperku. Doprawione solą, czosnkiem, śmietaną i np. mieszanką ziół prowansalskich.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Umyj i oczyść mięso. Przygotuj wszystkie zioła i drobno posiekaj. Do miski z kurczakiem wciśnij czosnek, dodaj sól, 1 łyżeczkę wegety, sok i skórka z cytryny i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej odstawić chociaż na godzinę, aby mięso przeszło przyprawami i ziołami.
Etap 2
Kurczaka smaż na maśle klarowanym lub na oleju kokosowym. Następnie duś pod przykryciem, aż do miękkości. Po wyciągnięciu kurczaka można dodać do sosu śmietanę, aby polać dodatkowo kaszę.
Etap 3
Pozostaje tylko przygotować dowolne dodatki. U nas kasza jaglana i lekka sałatka z pomidorów.
Smacznego 😉