Szybie danie na śniadanie, kolację i leniwy obiadek 🙂 Moje dzieci uwielbiają, a jak zostanie troszkę (rzadko spotykane) wystarczy, że kluseczki dasz na patelnie z roztopionym masłem i włożysz do lodówki na później (kluseczki muszą być z masłem, aby się nie pozlepiały).
Ilość: ok 3 mniejszych porcji
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Przełożenie sera do miski.
- Wbicie jajek.
- Mieszanie wszystkich składników.
- Wyrabianie ciasta.
- Krojenie kluseczek.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- ok 300 g sera białego półtłustego
- ok 9 łyżek mąki pszennej
- 1 duża łyżka masła (najlepiej klarowane)
- cukier do podsypania oraz szczypta soli do ciasta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Do miski dajcie sobie ser, jajka i ugniećcie widelcem, następnie dodajcie szczyptę soli oraz mąkę (nie dawaj całej, ugniataj widelcem i podsypujcie sobie).
Etap 2
Jeżeli wasze ciasto zrobiło się zwarte to podsypcie blat mąką i dajcie na nią ciasto i wyrabiajcie. Jeżeli przykleja Wam się do rąk podsypcie mąką. Tylko ostrożnie. Ciasto ma być delikatne, nie twarde.
Etap 3
Zróbcie wałeczek z ciasta i krójcie małe kawałki kluseczek.
Etap 4
Wrzuć do wrzątku (posól delikatnie wodę) i gotujcie ok 5 minut od wypłynięcia. Delikatnie mieszaj łyżką, aby kluseczki nie przykleiły się do dna garnka.
Podaj z roztopionym masłem i cukrem.
Smacznego 🙂