Kopytka na słodko

Szybie danie na śniadanie, kolację i leniwy obiadek 🙂 Moje dzieci uwielbiają, a jak zostanie troszkę (rzadko spotykane) wystarczy, że kluseczki dasz na patelnie z roztopionym masłem i włożysz do lodówki na później (kluseczki muszą być z masłem, aby się nie pozlepiały).

Ilość: ok 3 mniejszych  porcji

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Przełożenie sera do miski.
  2. Wbicie jajek.
  3. Mieszanie wszystkich składników.
  4. Wyrabianie ciasta.
  5. Krojenie kluseczek.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • ok 300 g sera białego półtłustego
  • ok 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 duża łyżka masła (najlepiej klarowane)
  • cukier do podsypania oraz szczypta soli do ciasta.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Do miski dajcie sobie ser, jajka i ugniećcie widelcem, następnie dodajcie szczyptę soli oraz mąkę (nie dawaj całej, ugniataj widelcem i podsypujcie sobie).

Etap 2
Jeżeli wasze ciasto zrobiło się zwarte to podsypcie blat mąką i dajcie na nią ciasto i wyrabiajcie. Jeżeli przykleja Wam się do rąk podsypcie mąką. Tylko ostrożnie. Ciasto ma być delikatne, nie twarde.

Etap 3
Zróbcie wałeczek z ciasta i krójcie małe kawałki kluseczek.

Etap 4
Wrzuć do wrzątku (posól delikatnie wodę) i gotujcie ok 5 minut od wypłynięcia. Delikatnie mieszaj łyżką, aby kluseczki nie przykleiły się do dna garnka.
Podaj z roztopionym masłem i cukrem.

20160514_143352

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *