Biszkopt żytni razowy

Miał być tradycyjny biszkopt , jednak okazało się, że zapomniałam kupić mąkę pszenną..jedyna jaką miałam to mąka do pieczenia chleba (żytni razowy).

Robię go identycznie jak biszkopt tradycyjny przepis, jedyne co zmieniam to daję 1/3 szklanki mąki pszennej (resztki jakie znalazłam :)) oraz 2/3 szklanki mąki do pieczenia chleba (Melvit chleb żytni razowy).

Poniżek parę zdjęć z naszego przygotowania ciasta.

20160515_122907          20160515_123634

Po przelaniu do formy ciasto posypcie cukrem (około 2 łyżek).
Piecz około 30 minut.
Jeżeli masz już upieczony (patyczek od szaszłyka jest suchy) to zostaw ciasto w piekarniku ok 15 minut niech ciasto troszkę się przestudzi, dzięki temu skórka się wysuszy i będzie chrupka.

20160515_130910

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *