Ukochany przepis moich dziewczyn 🙂 Przeliczone tak, aby już małe dziecko potrafiło samodzielnie odmierzyć produkty.
Ilość: 1o klusek.
Jest to podstawowy przepis na ciasto drożdżowe
Po przygotowaniu podstawowego ciasta drożdżowego przejdź do formowania klusek i gotowania (przepis pod zdjęciami).
A oto zdjęcia moich dziewczyn jak walczą z wykonaniem ciasta 🙂
Sposób wyrabiania klusek jest dowolny, bardzo ładnie wyglądają od szklanki, można zrobić wałeczek z ciasta i kroić, bądź po prostu urywać ciasto (jak robią moje dziewczynki) i tworzyć własne kształty. Gotowe kluski daj na deskę oproszoną mąką, przykryj ściereczką i poczekaj około 1h, aż troszkę podrosną.
Gotujemy na parze około 20 minut (zależy jakiej wielkości zrobisz kluski). Pamiętaj, że kluski urosną raz takie, więc muszą mieć dużo miejsca w garnku na parze:)
Podaję z musem malinowym (blenduje maliny plus miód) lub jogurtem, można posypać cukrem i polać masłem klarowanym. Polecam również polanie czekoladą z przepisu babci Eli
Jeżeli tylko masz ochotę w czasie wyrabiania klusek możesz dodać do środka łyżkę ulubionego dżemu.
RADA: jeżeli zostaną Ci kluski daj do lodówki, a na kolację lub śniadanie weź patelnie, rozpuść masło klarowane i podgrzej kluski aby ładnie się zrumieniły (podgrzewaj delikatnie), posyp cukrem i gotowe.
Smacznego 🙂
Pingback:Podstawowe ciasto drożdżowe | Gotuj z dzieckiem