Gulasz

Bardzo prosty w wykonaniu gulasz, zero wymyślania 🙂 ważne, aby było dużo cebuli, dobra słodka czerwona papryka i dobre mięsko 🙂
Rodzaj mięsa dowolny, najlepiej smakuje wołowina, jednak długo się robi.
Można użyć piersi z kurczaka, łopatki lub indyka.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pomoc w obraniu cebuli.
  2. Doprawienie mięsa

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa, tym razem użyłam kurczaka
  • 3 cebule
  • 1-2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Obierzcie cebulę. Pokrój ją w kostkę dosyć drobno i podsmaż ją na maśle, możesz przykryć pokrywką, aby ładnie się udusiła.

Etap 2
Pokrój mięso w kostkę.

Etap 3
Do gotowej cebuli dodaj paprykę i mieszaj. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól.
Podsmaż chwilę, przykryj pokrywką i duś pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie.
Pamiętaj przemieszać od  czasu do czasu, w razie potrzeby podlej odrobinę wodą (ważne, aby był sos naturalny z mięsa, a nie woda).

20160705_102409

Etap 4
Jeżeli masz już gotowe mięso i jest potrzeba dodaj do gulaszu wodę z mąką, delikatnie wlewaj aby zagęścić sos.

20160705_111438

Etap 5
Teraz wystarczy podać 🙂 polecam z ziemniaczkami, kaszą gryczaną lub plackami ziemniaczanymi.

20160705_164035

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *