Pieczemy ciasto 🙂 jak zawsze perfekcyjnie czysto 🙂 myślę, że przy dzieciach tak malutkich inaczej się nie da 🙂 ale zawsze wszystko wychodzi i smakuje bosko. Ważne aby maluchy poczuły swobodę działania, bo przecież wszystko co robią będzie pycha!
Jeżeli chodzi o ten tym drożdżówki mam wrażenie, że jest ona troszkę bardziej sucha niż tradycyjna, jednak to nie przeszkadza moim dziewczynkom.
Wybieramy tą formę drożdżówki, która jest bardziej wartościowa dzięki płatkom jaglanym.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie składników.
- Przesianie mąki.
- Rozbicie jajka.
- Przygotowanie kogla-mogla.
- Wymieszanie wszystkich składników.
- Wyrabianie ciasta.
SKŁADNIKI:
- 1/4 kostki drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2-3 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
Kruszonka:
- 3 łyżki masła z lodówki
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Dowolne owoce, dżem, mus owocowy. Ja użyłam musu w owoców leśnych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie większą miskę i wlejcie do niego podgrzane mleko (nie wrzące), płatki jaglane, masło oraz drożdże. Wymieszajcie dokładnie i zostawcie.
Etap 2
Oddzielcie białka od żółtek.
Do żółtek dodajcie połowę cukru i zróbcie kogel-mogel za pomocą łyżki lub idźcie na łatwiznę i zróbcie to mikserem.
Etap 3
Do miski z mlekiem dodajcie przesianą mąkę (połowę, będziecie dodawać w czasie wyrabiania, ciasto ma być delikatne, a nie twarde), białka, kogel-mogel, resztę cukru.
Wymieszajcie łyżką, a jak ładnie się połączy przełóżcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie ok 15 minut, aż będzie idealnie jędrne.
Etap 4
Jeżeli macie już gotowe ciasto przełóżcie go do formy wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 50 stopni na 45 minut.
Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość (możecie skrócić ten czas, jeżeli ciasto szybciej urośnie).
Etap 5
Kiedy ciastko będzie nam rosło przygotujcie kruszonkę. Do miski dajcie wszystkie składniki i trzyjcie palcami, aż powstaną grudki. Jeżeli będzie za mało mokre dodaj masło, jeżeli za mokre dodaj mąkę.
Etap 6
Na wyrośnięte ciasto daj owoce i pokrusz kruszonką.
Piecz około 30 minut, 180 stopni, aż patyczek od szaszłyka będzie suchy.
Smacznego 🙂
Pingback:Kruszonka z płatkami jaglanymi | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem