Moje kochane ciasteczka półfrancuskie, które chyba od zawsze są w mojej rodzinie 🙂
Troszkę przepis zmodyfikowany, jednak smak pozostaje dalej.
Poniżej wersja ciasteczek tylko z cukrem pudrem, jednak najlepiej podać z marmoladą.
Kroimy ciasto na małe kwadraty, dajemy do środka troszkę marmolady i zawijamy końce do środka.
Ilość: 4 blaszki
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Przesiać mąkę.
- Pokroić masło.
- Rozkruszyć drożdże.
- Wałkowanie ciasta.
- Wykrawanie ciasteczek.
- Sypanie cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki + ok 0,5 szklanki do podsypania (moja szklanka to 300ml)
- kostka zimnego masła 200g,
- 1/5 kostki drożdży (z kostki 100g),
- 3/4 dużego kubka śmietany (12%),
- 1 łyżeczka cukru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przesiejcie na blat mąkę, dodajcie drobno pokrojone masło, cukier, drobno rozkruszone drożdże oraz śmietanę.
Nożem siekaj ciasto, aż ładnie się połączy.
Delikatnie wyrabiaj rękami (niezadługo), podsypuj sobie mąką.
Odstawcie do lodówki na około godzinkę.
Etap 2
Delikatnie wyrób ciasto na podsypanym mąką blacie.
Ukrójcie mały kawałek ciasta i wałkujcie nie za grubo.
Wykrawajcie ciasteczka.
Etap 3
Pieczemy 20 minut, 180 stopni termoobieg.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂