Bułeczki pszenne z sezamem, makiem

Polecamy upiec bułeczki do domowych hamburgerów, pasują i na słodko i do twarożku 🙂
Spokojnie mogą być na drugi dzień 🙂 o ile zostaną..
Ilość: 1 blaszka

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Rozpuszczenie drożdży w mleku i w wodzie
  2. Odmierzenie mąki.
  3. Doprawienie zaczynu.
  4. Wymieszanie wszystkich składników łyżką.
  5. Wyrobienie ciasta.
  6. Wysmarowanie blachy tłuszczem i obsypanie bułką tartą.
  7. Roztrzepanie jajka.
  8. Wykrawanie bułeczek.
  9. Nacinanie bułek i smarowanie ich jajkiem.
  10. Posypanie sezamem makiem.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kostki drożdży (50g),
  • 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka
  • 2.5 szklanki mąki pszennej plus do podsypania (w zależności jak wyczujecie ciasto)
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 duże łyżki masła (najlepiej klarowane),
  • bułka tarta do posypania blaszki,
  • 1 jajko,
  • sezam, mak (1-2 łyżeczki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Do większej miski wlejcie 1/2 szklanki wrzątku, dodajcie małe kawałki masła, niech się rozpuści.
Następnie dodajcie drożdże (uwaga, aby woda nie była za gorąca)1/2 szklanki mleka (może być chłodne), cukier, sól. Dobrze wymieszajcie.

Etap 2
Do drożdży dodawajcie po trochu mąki, aż ciasto zacznie się ładnie łączyć.
Przełóżcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i napowietrzone.
Dla ułatwienia polecam polać sobie ręce odrobiną tłuszczu, aby ciasto się nie przylepiało do rąk.

20161015_142506      20161015_142525

Etap 3
Bułeczki możecie wyrobić  w dowolny sposób. Na przykład robimy wałek i kroimy go na małe kawałki, z których będziecie wyrabiać bułeczki lub delikatnie rozłóżcie ciasto i pokrójcie nożem jak ciasto na pierogi. Można również zrobić wek, bagietkę. Jeżeli macie ochotę przygotować małe bułeczki wykrawajcie malutką filiżanką kółeczka.

20161015_143403     20161010_142132    

Etap 4
Wysmarujcie blaszkę tłuszczem, posypcie bułką tartą i układajcie gotowe bułeczki. Polecam naciąć bułeczki przez środek.
Odstawcie na około 30 minut, aby bułeczki podrosły.
Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i sypiemy sezamem, makiem

20161015_143619-1       20161016_111706       20161016_111928     

Etap 5
Bułeczki pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut (mają być lekko rumiane, w razie konieczności zmniejsz szybciej temperaturę), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 7 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Gotowe bułeczki studzimy na kratce.

20161016_122503      20161015_151449       20161016_125138

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *