Polecamy upiec bułeczki do domowych hamburgerów, pasują i na słodko i do twarożku 🙂
Spokojnie mogą być na drugi dzień 🙂 o ile zostaną..
Ilość: 1 blaszka
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Rozpuszczenie drożdży w mleku i w wodzie
- Odmierzenie mąki.
- Doprawienie zaczynu.
- Wymieszanie wszystkich składników łyżką.
- Wyrobienie ciasta.
- Wysmarowanie blachy tłuszczem i obsypanie bułką tartą.
- Roztrzepanie jajka.
- Wykrawanie bułeczek.
- Nacinanie bułek i smarowanie ich jajkiem.
- Posypanie sezamem makiem.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostki drożdży (50g),
- 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka
- 2.5 szklanki mąki pszennej plus do podsypania (w zależności jak wyczujecie ciasto)
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 duże łyżki masła (najlepiej klarowane),
- bułka tarta do posypania blaszki,
- 1 jajko,
- sezam, mak (1-2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Do większej miski wlejcie 1/2 szklanki wrzątku, dodajcie małe kawałki masła, niech się rozpuści.
Następnie dodajcie drożdże (uwaga, aby woda nie była za gorąca)1/2 szklanki mleka (może być chłodne), cukier, sól. Dobrze wymieszajcie.
Etap 2
Do drożdży dodawajcie po trochu mąki, aż ciasto zacznie się ładnie łączyć.
Przełóżcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i napowietrzone.
Dla ułatwienia polecam polać sobie ręce odrobiną tłuszczu, aby ciasto się nie przylepiało do rąk.
Etap 3
Bułeczki możecie wyrobić w dowolny sposób. Na przykład robimy wałek i kroimy go na małe kawałki, z których będziecie wyrabiać bułeczki lub delikatnie rozłóżcie ciasto i pokrójcie nożem jak ciasto na pierogi. Można również zrobić wek, bagietkę. Jeżeli macie ochotę przygotować małe bułeczki wykrawajcie malutką filiżanką kółeczka.
Etap 4
Wysmarujcie blaszkę tłuszczem, posypcie bułką tartą i układajcie gotowe bułeczki. Polecam naciąć bułeczki przez środek.
Odstawcie na około 30 minut, aby bułeczki podrosły.
Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i sypiemy sezamem, makiem
Etap 5
Bułeczki pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut (mają być lekko rumiane, w razie konieczności zmniejsz szybciej temperaturę), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 7 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego 🙂