Zdrowsza wersja tradycyjnych kopytek. Moje dziewczyny nie czują różnicy, wiec jak tylko mam w domu używam mąki razowej na pół z mąką pszenną.
ZADANIE DLA DZIECKA;
- Rozbicie jajek do miski.
- Odmierzenie mąki.
- Wymieszanie składników.
- Wyrabianie ciasta.
SKŁADNIKI;
- 200 g białego sera połtłustego
- 3 łyżki mąki pszennej plus do podsypania
- 3 łyżki mąki razowej typ 750
- 2 jajka
- Sól
- 2 łyżki masła do polania
- Cukier do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Etap 1
Przygotujcie sobie miskę i dajcie wszystkie składniki.
Etap 2
Ciasto przełóżcie na blat/stolnicę i wyrabiajcie.Można dodać mąkę pszenną w razie potrzeby.
Etap 3
Z gotowego ciasta zróbcie wałek i pokrójcie na małe kawałki.
Etap 4
Wrzucamy do gotujacej się wody z odrobiną soli. Po wrzuceniu delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, a jak wypłyną gotuj ok 5-7 minut.
Polej roztopionym masłem i posyp cukrem.
Smacznego 🙂