Kopytka pszenno-razowe

Zdrowsza wersja tradycyjnych kopytek. Moje dziewczyny nie czują różnicy, wiec jak tylko mam w domu używam mąki razowej na pół z mąką pszenną.

ZADANIE DLA DZIECKA;

  1. Rozbicie jajek do miski.
  2. Odmierzenie mąki.
  3. Wymieszanie składników.
  4. Wyrabianie ciasta.

SKŁADNIKI;

  • 200 g białego sera połtłustego
  • 3 łyżki mąki pszennej plus do podsypania
  • 3 łyżki mąki razowej typ 750
  • 2 jajka
  • Sól
  • 2 łyżki masła do polania
  • Cukier do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;

Etap 1

Przygotujcie sobie miskę i dajcie wszystkie składniki.

Etap 2

Ciasto przełóżcie na blat/stolnicę i wyrabiajcie.Można dodać mąkę pszenną w razie potrzeby.

Etap 3

Z gotowego ciasta zróbcie wałek i pokrójcie na małe kawałki.

20160525_163712

Etap 4

Wrzucamy do gotujacej się wody z odrobiną soli. Po wrzuceniu delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, a jak wypłyną gotuj ok 5-7 minut.

Polej roztopionym masłem i posyp cukrem.

Kopytka pszenno-razowe

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *