Fajna zupa dla najmłodszych dzieci. Są to podstawowe składniki, które można podać dziecku jako pierwsze stałe pokarmy (na początku delikatnie z solą, przyprawami, czosnkiem).
Reszta rodziny również może zjeść zupę mimo jej delikatności i lekkiego smaku.
Proponuję polać po wierzchu oliwą z oliwek np. z peperoncino lub z bazylią i ozdobić śmietaną.
Ilość: 4 talerze
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Przygotowanie warzyw
- Pomoc w doprawieniu zupy
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki ryżu
- 2 średnie marchewki
- 1 większa cebula
- 2 większe różyczki brokuła
- 3 duże liście zielonej sałaty
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki lub koperku
- 1 łyżka masła klarowanego
- około 3,5 szklanki wody
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% (plus do dekoracji)
- przyprawy:
1/2 łyżeczki: cząber, majeranek
1 łyżeczka: soli, czosnku granulowanego - oliwa (dla dorosłych np. peperoncino lub z bazylia)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Umyjcie i pokrójcie warzywa w mniejsze kawałki (oprócz sałaty). Zupa będzie blendowana, więc nie musicie się starać.
Rozpuście w garnku łyżkę masła klarowanego i podduście delikatnie cebulę, następnie dodajcie resztę warzyw i wsypcie 1/3 szklanki ryżu. Dodajcie wszystkie przyprawy (jak macie ochotę dodajcie swoje ulubione według uznania).
Podsmażcie delikatnie ok 5 minut, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu około 30 minut.
Etap 2
Po ugotowaniu się warzyw i ryżu na miękko dodajcie sałatę, śmietanę i blendujcie. Zagotuj i doprawcie do smaku.
Małemu dziecku podaj bez dodatków, a dla pozostałych proponuję łyżkę śmietany i polanie oliwą.
Smacznego 🙂