Jeśli cierpisz na brak czasu przygotuj sobie wieczorem farsz i ciasto. Po powrocie z pracy wystarczy upiec naleśniki, zawinąć z pieczarkami i gotowe. Ja najbardziej lubię przyrządzić to danie minimum godzinę wcześniej, aby naleśniki fajnie przeszły farszem.
Ilość: około 10 sztuk.
Tego dania moje dzieci nie jedzą….jeżeli dziewczyny chcą zjadają naleśniki z dżemem, wówczas do ciasta nie daje soli 🙂
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
- kefir (380g)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej (moja szklanka to 300ml)
- większa szczypta soli
Farsz:
- pieczarki 400g (ja używam dużych grillowych pieczarek, mniej krojenia..),
- 2 duże cebule,
- 1 większa łyżka masła klarowanego,
- zielona pietruszka (do smaku),
- sól, pieprz, ewentualnie dobra vegeta.
Można dodać jako dodatek sos czosnkowy lub jogurtowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle, aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy cienko pokrojone pieczarki, sól i pieprz, dusimy. Jak już mamy wszystko miękkie musimy odparować całą wodę, a na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.
Etap 2
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy blenderem. Jeżeli mamy ciasto za gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli za wodniste to mąkę.
Do pieczenia naleśników używam patelni beztłuszowej. Jak nie macie takiej patelni polecam dodać do ciasta np. roztopione masło lub olej kokosowy.
Etap 3
Do usmażonego naleśnika dajemy pieczarki. Można jeść od razu, ja jednak wole, aby naleśnik dodatkowo podgrzać na patelni.
Smacznego 🙂