ZADANIE DLA DZIECKA:
- Rozbicie jajek.
- Doprawienie mięsa.
- Obranie czosnku.
- Wymieszanie wszystkich składników na placki.
SKŁADNIKI:
Mięso:
- 1 udziec z indyka z kością
- 6 liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka: majeranku, soli, przyprawy do bruschetty
- 4 ząbki czosnku.
- sos: 1 łyżka śmietany, koperek, pietruszka, mąka pszenna jeżeli będzie trzeba zagęścić sos.
Placki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 łyżka mąki
- 1 uduszona cebula na maśle klarowanym
- 2 jajka
- 1 łyżka pokrojonej zieleniny (koperek, pietruszka)
- tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane)
- sól do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Doprawiamy mięso (tylko od strony bez skóry) wszystkimi przyprawami, czosnkiem i bazylią. Jeżeli tylko macie możliwość zostawcie na całą noc w lodówce, aby mięso miało lepszy smak.
Smażymy na tłuszczu od strony skóry. Zarumienione mięso odwracamy na drugą stronę i smażymy delikatnie, aby przyprawy się nie przypaliły.
Po obsmażeniu z każdej strony dusimy pod przykryciem około pół godziny z każdej strony. Wszystko zależy od wielkości mięsa.
Etap 2
Mieszamy wszystkie składniki na placki i smażymy na odrobinie tłuszczu.
Etap 3
Gotowe mięso dajemy na duży talerz i porcjujemy.
Do sosu spod mięsa dodajemy śmietanę (ewentualnie z mąką), koperek, pietruszkę i doprawiamy do smaku.
Teraz wystarczy tylko podać placki z sosem 🙂
Jeżeli zostanie Wam mięso polecam do kanapek 🙂
Smacznego 🙂