Nasz pierwszy przepis na pierniczki, szybki i prosty 🙂 ciasteczka pieką się szybko i nie muszą leżakować, aby były mięciutkie 🙂
Ilość: około 5 blaszek
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Wymieszanie składników suchych.
- Rozbicie jajka.
- Wyrabianie ciasta.
- Wałkowanie.
- Wykrawanie ciasteczek
SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła (można wymieszać z olejem kokosowym, ważne aby roztopionego tłuszczu była 1 szklanka),
- 5 łyżek miodu (użyłam wielokwiatowego, scukrzonego),
- jajko,
- 1 przyprawa do piernika (40g),
- 1 łyżeczka sody,
- 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka 300ml), plus do podsypania,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- ewentualnie 1 cukier wanilinowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj miód i poczekaj, aż się rozpuści.
Odstaw do przestudzenia.
Etap 2
Wymieszajcie w większej misce wszystkie składniki suche.
Dodajcie jajko i przestudzone masło z miodem. Wymieszajcie łyżką.
Etap 3
Wyróbcie ciasto na blacie, w razie potrzeby podsypcie mąką.
Ciasto ma być delikatne, ostrożnie z mąką.
Gotowe ciasto dajcie do lodówki na około 30 min.
Etap 4
Wałkujcie ciasto cieniutko i wykrawajcie.
Można również zrobić małe kuleczki i zgniatać, aby powstały okrągłe ciasteczka.
Etap 5
Pieczenie ciasteczek zależy od grubości. Pieczemy około 7 minut, termoobieg.
Jeżeli są ładnie zarumienione od dołu są już gotowe.
Smacznego 🙂