Bardzo szybki i smaczny obiad 🙂 często go robię, jeżeli zostanie nam kasza z poprzedniego dnia.
Ilość: 2 większe porcje.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy (np. orkiszowa),
- 4 jajka,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego,
- 1 duża cebula,
- pietruszka zielona,
- sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Rozgrzej patelnie i rozpuść tłuść.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż chwilę (aż będzie delikatnie złota), po czym wrzuć pestki dyni i smaż chwilę.
Etap 2
Na gotową cebulkę wrzuć ugotowaną wcześniej kaszę (powinna być przestudzona), wymieszaj i przykryj pokrywką (w razie potrzeby dodaj odrobinkę wody lub tłuszczu), niech kasza się mocno zagrzeje na małym ogniu.
Etap 3
Na gorącą kaszę wbij jajka, duś pod przykryciem, aż białko się zetnie.
Posól, popieprz i posyp zieleniną 🙂