Zdrowsze, chrupiące bułeczki 🙂 pychota.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Przygotowanie drożdży.
- Odmierzenie mąki.
- Doprawienie ciasta.
- Wymieszanie wszystkich składników.
- Wysmarowanie blachy tłuszczem.
- Kulanie bułeczek.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostki drożdży (50g),
- 1 szklanka wody,
- 2 szklanki mąki razowej typ 720 plus do podsypania,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżka oregano i bazylii (ta porcja ziół jest dosyć mocno odczuwalna, jeżeli nie lubicie intensywnego aromatu dajcie mniej),
- 6 łyżek roztopionego tłuszczu (ja użyłam smalcu),
- duży ząbek czosnku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Do większej miski wlejcie dobrze ciepłą wodę (nie wrzątek), dodajcie drożdże oraz cukier. Dobrze wymieszajcie.
Etap 2
Do drożdży wsypcie wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztopiony tłuszcz.
Dobrze wymieszajcie łyżką i dodawajcie po trochu mąki, aż ciasto zacznie się ładnie łączyć.
Przełóżcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i napowietrzone.
Dla ułatwienia polecam polać sobie ręce odrobiną tłuszczu, aby ciasto się nie przylepiało do rąk.
Etap 3
Z dobrze wyrobionego ciasta robimy wałek i kroimy go na małe kawałki, z których będziecie wyrabiać bułeczki.
Etap 4
Przygotujcie sobie blaszkę, wysmarujcie tłuszczem i układajcie gotowe bułeczki. Następnie nacinamy bułeczki jak kajzerki.
Odstawcie na około 30-45 minut, aby bułeczki urosły
Etap 5
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp 180 stopni, ok 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂