Delikatne bułeczki, które przygotowujemy w podobny sposób jak pierogi.
Do środka można dać swoje ulubione składniki, my tym razem mieliśmy ochotę na szpinak i biały ser.
Z połowy ciasta robimy bułeczki ze szpinakiem, a z drugiej połowy bułeczki z kiełbaską.
Polecam zjeść bułeczki jak są już przestudzone z lekkim dipem czosnkowym.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pomoc w wyrabianiu ciasta.
- Rozwałkowanie ciasta.
- Nadziewanie bułeczek i lepienie.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1-2 szklanki mąki,
- 1/4 kostki drożdży,
- 1/2 szklanki wody,
- 5 łyżek oleju,
- 0,5 łyżeczki soli, cukru, odrobina pieprzu,
- ząbek czosnku.
Dodatki:
- 1/2 paczki szpinaku (około 200-300g),
- łyżka masła klarowanego,
- 100 g twarogu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól.
Ewentualnie kiełbaski i 4 plasterki sera.
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- mały pęczek koperku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie ciasto.
Do miski wrzućcie drożdże, dodaj dobrze ciepłą wodę (nie wrzątek) i cukier. Dobrze wymieszaj.
Dodajcie resztę składników, tylko uważaj z mąką. Zacznij od dodania 1 szklanki, a następnie dodawaj po troszku w razie potrzeby. Ciasto ma być delikatne, jędrne. Im dłużej będziesz wyrabiać tym lepiej 🙂
Odłóż ciasto, aż podwoi swoją objętość (do godzinki).
Etap 2
Umyj dobrze szpinak.
Na patelni rozpuść masło, przepuść przez praskę czosnek i wrzuć po chwili czosnek.
Duś, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstaw do wystygnięcia.
Jeżeli masz już przestudzony odcedź wodę, jeżeli cała nie wyparowała i posiekaj drobno.
Dodaj biały ser i dopraw do smaku.
Etap 3
Jeżeli macie wyrośnięte ciasto wyróbcie go raz jeszcze i rozwałkujcie cieniutko.
Bułeczki lepcie jak pierogi, a jeżeli macie ochotę na kiełbaski to potnij ciasto na cieniutkie paseczki i zawiń.
Etap 4
Pieczemy ok 20 minut, 190-200 stopni, aż bułeczki będą zarumienione.
Jeżeli robicie bułeczki z kiełbaską to dodaj ser, jak już bułeczki będą lekko zarumienione i piecz dalej.
Etap 5
Przygotujcie sos. W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki i doprawcie do smaku.
Teraz wystarczy podać 🙂
Smacznego 🙂