Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem

Delikatne bułeczki, które przygotowujemy w podobny sposób jak pierogi.
Do środka można dać swoje ulubione składniki, my tym razem mieliśmy ochotę na szpinak i biały ser.
Z połowy ciasta robimy bułeczki ze szpinakiem, a z drugiej połowy bułeczki z kiełbaską.
Polecam zjeść bułeczki jak są już przestudzone z lekkim dipem czosnkowym.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pomoc w wyrabianiu ciasta.
  2. Rozwałkowanie ciasta.
  3. Nadziewanie bułeczek i lepienie.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 1-2 szklanki mąki,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 5 łyżek oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli, cukru, odrobina pieprzu,
  • ząbek czosnku.

Dodatki:

  • 1/2 paczki szpinaku (około 200-300g),
  • łyżka masła klarowanego,
  • 100 g twarogu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól.

Ewentualnie kiełbaski i 4 plasterki sera.

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mały pęczek koperku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie ciasto.
Do miski wrzućcie drożdże, dodaj dobrze ciepłą wodę (nie wrzątek) i cukier. Dobrze wymieszaj.
Dodajcie resztę składników, tylko uważaj z mąką. Zacznij od dodania 1 szklanki, a następnie dodawaj po troszku w razie potrzeby. Ciasto ma być delikatne, jędrne. Im dłużej będziesz wyrabiać tym lepiej 🙂
Odłóż ciasto, aż podwoi swoją objętość (do godzinki).

Etap 2
Umyj dobrze szpinak.
Na patelni rozpuść masło, przepuść przez praskę czosnek i wrzuć po chwili czosnek.
Duś, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstaw do wystygnięcia.
Jeżeli masz już przestudzony odcedź wodę, jeżeli cała nie wyparowała i posiekaj drobno.
Dodaj biały ser i dopraw do smaku.

20160907_153822        20160907_154016

Etap 3
Jeżeli macie wyrośnięte ciasto wyróbcie go raz jeszcze i rozwałkujcie cieniutko.
Bułeczki lepcie jak pierogi, a jeżeli macie ochotę na kiełbaski to potnij ciasto na cieniutkie paseczki i zawiń.

20160907_154450       20160907_154737-1

20160907_155207         20160907_155640

Etap 4
Pieczemy ok 20 minut, 190-200 stopni, aż bułeczki będą zarumienione.
Jeżeli robicie bułeczki z kiełbaską to dodaj ser, jak już bułeczki będą lekko zarumienione i piecz dalej.

20160907_162650-1

Etap 5
Przygotujcie sos. W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki i doprawcie do smaku.
Teraz wystarczy podać 🙂

Smacznego 🙂

IMG_20160907_202355        20160907_163845     IMG_20160907_202213     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *