Bardzo prosty przepis, który podała mi moja mama. Opisała sposób przygotowania w 2 zdaniach i ja też tak zrobię, ponieważ nie ma co się rozpisywać 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Zalanie mięsa mlekiem.
- Dodanie soli do mięsa.
- Obranie czosnku i przepuszczenie go przez praskę.
SKŁADNIKI:
- cielęcina, dowolna część i ilość. Ja użyłam kawałka bez kości (0,5 kg, stanowczo za mało:)),
- 2 ząbki czosnku (na 0,5kg mięsa),
- sól,
- mleko, aby zalać mięso,
- dodatki: młode ziemniaczki, pomidor z rucola.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cielęcinę moczymy 24 godziny w mleku, aby była krucha, a później myjemy, osuszamy i nacieramy solą, czosnkiem i odstawiamy na kolejne 24 godziny. Po tym czasie obsmażamy na maśle klarowanym i dusimy pod przykryciem, delikatnie podlewając wodą, w razie potrzeby.
Czas duszenia to 1,5-2 godziny w zależności od wielkości mięsa.
Ważne, aby mięso odpoczęło po uduszeniu.