Cielęcina na maśle klarowanym z czosnkiem i solą

Bardzo prosty przepis, który podała mi moja mama. Opisała sposób przygotowania w 2 zdaniach i ja też tak zrobię, ponieważ nie ma co się rozpisywać 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Zalanie mięsa mlekiem.
  2. Dodanie soli do mięsa.
  3. Obranie czosnku i przepuszczenie go przez praskę.

SKŁADNIKI:

  • cielęcina, dowolna część i ilość. Ja użyłam kawałka bez kości (0,5 kg, stanowczo za mało:)),
  • 2 ząbki czosnku (na 0,5kg mięsa),
  • sól,
  • mleko, aby zalać mięso,
  • dodatki: młode ziemniaczki, pomidor z rucola.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cielęcinę moczymy 24 godziny w mleku, aby była krucha, a później myjemy, osuszamy i nacieramy solą, czosnkiem i odstawiamy na kolejne 24 godziny. Po tym czasie obsmażamy na maśle klarowanym i dusimy pod przykryciem, delikatnie podlewając wodą, w razie potrzeby.

Czas duszenia to 1,5-2 godziny w zależności od wielkości mięsa.

Ważne, aby mięso odpoczęło po uduszeniu.

 

20160709_130945          IMG_20160709_140047

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *