Bardzo prosty w wykonaniu gulasz, zero wymyślania 🙂 ważne, aby było dużo cebuli, dobra słodka czerwona papryka i dobre mięsko 🙂
Rodzaj mięsa dowolny, najlepiej smakuje wołowina, jednak długo się robi.
Można użyć piersi z kurczaka, łopatki lub indyka.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pomoc w obraniu cebuli.
- Doprawienie mięsa
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa, tym razem użyłam kurczaka
- 3 cebule
- 1-2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła klarowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Obierzcie cebulę. Pokrój ją w kostkę dosyć drobno i podsmaż ją na maśle, możesz przykryć pokrywką, aby ładnie się udusiła.
Etap 2
Pokrój mięso w kostkę.
Etap 3
Do gotowej cebuli dodaj paprykę i mieszaj. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól.
Podsmaż chwilę, przykryj pokrywką i duś pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie.
Pamiętaj przemieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej odrobinę wodą (ważne, aby był sos naturalny z mięsa, a nie woda).
Etap 4
Jeżeli masz już gotowe mięso i jest potrzeba dodaj do gulaszu wodę z mąką, delikatnie wlewaj aby zagęścić sos.
Etap 5
Teraz wystarczy podać 🙂 polecam z ziemniaczkami, kaszą gryczaną lub plackami ziemniaczanymi.
Smacznego 🙂