Kiedy jestem zabiegana i nie mam czasu myśleć co zrobić na obiad to robię zapiekankę z tego co mam w lodówce. Dziś padło na makaron, parówki i jajka. Bardzo lubię jak mi coś zostanie i biorę porcję na wynos do pracy.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Wymieszanie śmietany z przetartymi pomidorami, doprawienie do smaku sosu.
- Obranie warzyw.
- Pokrojenie parówek.
SKŁADNIKI:
- Makaron kukurydziany 200 g,
- kawałek pora,
- 1 cebula,
- dymka,
- 5 parówek ,
- 4 jajka,
- 150 ml śmietany 18%,
- 150 ml przetartych pomidorów,
- 1-2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, oregano, bazylia, mieszanka ziół np. do indyka,
- masło klarowane.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ugotuj makaron al dente.
Etap 2
Na maśle klarowanym podsmażamy drobno okrojony por, dorzucamy pokrojone parówki i doprawiamy przyprawą do indyka. Dusimy ok 5-7 minut.
Etap 3
W misce mieszamy śmietanę i pomidory. Doprawiamy solą, oregano, bazylią i czosnkiem.
Etap 4
Jak już macie gotowy makaron i uduszone parówki zaczynamy łączyć składniki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego, dodajemy: 3 łyżki sosu, makaron, por z parówkami, resztę sosu i jajka.
Etap 5
Zapiekankę dusimy delikatnie pod przykryciem, aż białko się zetnie. Uważajcie, aby zapiekanka się nie przypaliła. Gotową potrawę dajemy na talerz i posypujemy dymką.
Smacznego 🙂