Zapiekanka z makaronem i jajkiem sadzonym

Kiedy jestem zabiegana i nie mam czasu myśleć co zrobić na obiad to robię zapiekankę z tego co mam w lodówce.  Dziś padło na makaron, parówki i jajka. Bardzo lubię jak mi coś zostanie i biorę porcję na wynos do pracy.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Wymieszanie śmietany z przetartymi pomidorami, doprawienie do smaku sosu.
  2. Obranie warzyw.
  3. Pokrojenie parówek.

SKŁADNIKI:

  • Makaron kukurydziany 200 g,
  • kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • dymka,
  • 5 parówek ,
  • 4 jajka,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 150 ml przetartych pomidorów,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, oregano, bazylia, mieszanka ziół np. do indyka,
  • masło klarowane.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Ugotuj makaron al dente.

Etap 2
Na maśle klarowanym podsmażamy drobno okrojony por, dorzucamy pokrojone parówki i doprawiamy przyprawą do indyka. Dusimy ok 5-7 minut.

      

Etap 3
W misce mieszamy śmietanę i pomidory. Doprawiamy solą, oregano, bazylią i czosnkiem.

     

Etap 4
Jak już macie gotowy makaron i uduszone parówki zaczynamy łączyć składniki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego, dodajemy: 3 łyżki sosu, makaron, por z parówkami, resztę sosu i jajka.

          

Etap 5
Zapiekankę dusimy delikatnie pod przykryciem, aż białko się zetnie. Uważajcie, aby zapiekanka się nie  przypaliła. Gotową potrawę dajemy na talerz i posypujemy dymką.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *