Aromatyczna zupa z ciecierzycy, dla moich dziewczyn ważne, że są pomidory, a dla mojego męża, że są kiełbaski :)) wszystkim smakuje.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Zmiksowanie ciecierzycy.
- Doprawienie pomidorów i ciecierzycy.
- Obranie cebuli i czosnku.
- Pomoc w krojeniu warzyw.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 duże słodkie pomidory,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka oregano, bazylii, soli oraz 1/2 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek pietruszki zielonej,
- 1/2 litra wody,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- dodatkowo ewentualnie (dla mojego męża:)) cienkie białe kiełbaski, dla wzmocnienia smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Razem z dzieckiem obierzcie cebulę, czosnek i ewentualnie pomidory (nie jest to konieczne, ponieważ będą blendowane) i pokrójcie.
W rozgrzanym garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojoną cebulę i podduś około 5 minut. Dodaj pomidory i czosnek. Dopraw solą, oregano, bazylią i kminkiem. Duś wszystko pod przykryciem około 15-2o minut.
Etap 2
Zmiksujcie ciecierzycę.
Etap 3
Jeżeli chcesz podać zupę z kiełbaskami, podsmaż je na patelni, następnie daj na ręcznik papierowy.
Etap 4
Jeżeli macie już gotowe pomidory zmiksuj je i jeżeli jest potrzeba (zostały nieprzyjemne grudki) przetrzyj przez sitko.
Połącz pomidory z ciecierzycą, dodaj wodę, śmietanę i zmiksuj. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i dobrze dopraw. Do ciecierzycy lubię wyraźnie czuć sól i inne zioła. Dla wzmocnienia smaku można dodać przecier pomidorowy.
Smacznego 🙂