Jest to bardzo delikatny krem z kalafiora, który można podać z tostami z serem lub grzankami.
Ilość: 4 talerze
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Umycie warzyw
- Doprawienie do smaku
- Przygotowanie różyczek kalafiora
SKŁADNIKI:
- 1/2 małego kalafiora
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- zielona pietruszka
- ząbek czosnku
- 1 szklanka mleka
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, jeżeli tylko lubimy dodajemy zioła (ja użyłam zioła Małgosi).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Wymyjcie i oczyśćcie wszystkie warzywa.
Pokrójcie je w kostkę (warzywa będą blendowane, więc nie musicie się starać). Wlejcie do garnka ok 3 szklanek wody, aby delikatnie przykryć warzywa. Dodajcie wszystkie warzywa (oprócz kalafiora) i doprawcie do smaku. Gotujcie ok 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Etap 2
Do drugiego garnka wlejcie 1 szklankę mleka, dodajcie mały ząbek czosnku, jeżeli tylko lubicie, następnie dodajcie malutkie różyczki kalafiora, a następnie pozostałe większe części można dorzucić do gotującej się zupy.
Gotujcie aż do miękkości ok 5-10 minut.
Etap 3
Jeżeli macie już miękkie warzywa w zupie zblendujcie wszystko na idealnie gładki krem (bez kalafiora).
Etap 4
Mleko i kalafior dodajcie do kremu (wyjmijcie czosnek), dodajcie drobno posiekaną pietruszkę, doprawcie zupę do smaku (jeżeli macie za gęsty krem dodajcie wody).
Smacznego 🙂