Zupa krem z kalafiora na mleku

Jest to bardzo delikatny krem z kalafiora, który można podać z tostami z serem lub grzankami.

Ilość: 4 talerze

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Umycie warzyw
  2. Doprawienie do smaku
  3. Przygotowanie różyczek kalafiora

SKŁADNIKI:

  • 1/2 małego kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • zielona pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, jeżeli tylko lubimy dodajemy zioła (ja użyłam zioła Małgosi).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Wymyjcie i oczyśćcie wszystkie warzywa.
Pokrójcie je w kostkę (warzywa będą blendowane, więc nie musicie się starać). Wlejcie do garnka ok  3 szklanek wody, aby delikatnie przykryć warzywa. Dodajcie wszystkie warzywa (oprócz kalafiora) i doprawcie do smaku. Gotujcie ok 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

20160315_150735

Etap 2
Do drugiego garnka wlejcie 1 szklankę mleka, dodajcie mały ząbek czosnku, jeżeli tylko lubicie, następnie dodajcie malutkie różyczki kalafiora, a następnie pozostałe większe części można dorzucić do gotującej się zupy.
Gotujcie aż do miękkości ok 5-10 minut.

20160315_143716     20160315_144044     20160315_150752

Etap 3
Jeżeli macie już miękkie warzywa w zupie zblendujcie wszystko na idealnie gładki krem (bez kalafiora).

Etap 4
Mleko i kalafior dodajcie do kremu (wyjmijcie czosnek), dodajcie drobno posiekaną pietruszkę, doprawcie zupę do smaku (jeżeli macie za gęsty krem dodajcie wody).

20160315_150943          20160315_151754

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *