Genialne i szybkie rozwiązanie na ekspresowy obiad i deser 🙂
Co można z nich przygotować?
To bardzo proste: racuchy, jabłka pod kruszonką, ciasto ucierane z jabłkami itd..
Dziś przepis na same jabłka, a już w następnych przepisach troszkę nowych jabłkowych inspiracji.
SKŁADNIKI:
- Jabłka słodkie i twarde, ilość….dowolna. Osobiście robię z 3kg jednorazowo
- Cukier (tylko do podsypania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne
- Kroimy w ćwiartki i cienkie plasterki
- Układamy warstwowo i delikatnie sypiemy cukrem, aby jabłka delikatnie zmiękły
- Zostawiamy na ok 2-3h pod ściereczką lub ręcznikiem papierowym
- Jabłka wkładamy do słoików. Osobiście używam półlitrowych i litrowych
- Do dużego garnka wlewamy wodę na ok 1/3 wysokości. Wkładamy ściereczkę na dno i gotujemy wodę.
- Układamy słoiki i pasteryzujemy ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy delikatnie słoiki, układamy do góry dnem na ręczniku i zapatulamy. Zostawiamy do następnego dnia.
Smacznego
Idealna pora żeby je teraz przygotować 🙂 Dzięki za przepis, serdeczności 😉