Zimowe jabłuszka

Genialne i szybkie rozwiązanie na ekspresowy obiad i deser 🙂

Co można z nich przygotować?

To bardzo proste: racuchy, jabłka pod kruszonką, ciasto ucierane z jabłkami itd..

Dziś przepis na same jabłka, a już w następnych przepisach troszkę nowych jabłkowych inspiracji.

SKŁADNIKI:

  • Jabłka słodkie i twarde, ilość….dowolna. Osobiście robię z 3kg jednorazowo
  • Cukier (tylko do podsypania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne
  • Kroimy w ćwiartki i cienkie plasterki
  • Układamy warstwowo i delikatnie sypiemy cukrem, aby jabłka delikatnie zmiękły
  • Zostawiamy na ok 2-3h pod ściereczką lub ręcznikiem papierowym
  • Jabłka wkładamy do słoików. Osobiście używam półlitrowych i litrowych
  • Do dużego garnka wlewamy wodę na ok 1/3 wysokości. Wkładamy ściereczkę na dno i gotujemy wodę.
  • Układamy słoiki i pasteryzujemy ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy delikatnie słoiki, układamy do góry dnem na ręczniku i zapatulamy. Zostawiamy do następnego dnia.

Smacznego

One thought on “Zimowe jabłuszka

  • 15 września 2023 at 8:51 am
    Permalink

    Idealna pora żeby je teraz przygotować 🙂 Dzięki za przepis, serdeczności 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *